3521 Views

Ukens vin: Nydelig pinot noir fra 3000 meters høyde

Mars 15, 2023
Ukens vin: Nydelig pinot noir fra 3000 meters høyde
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Pinot noir er vinverdenens store diva. Enormt populær, eksklusiv både hva gjelder antall tilgjengelige flasker av de beste vinene, men også når det kommer til pris. Ingen andre druer kan vise til høyere salgspriser enn denne og vininteresserte er villige til å ligge ukesvis i kø for å sikre seg toppvinene.

Og grunnen er at druen under de rette forhold kan utvikle nydelige, balanserte, komplekse viner som gir et tydelig bilde av voksested. Med god syre og struktur har den potensiale til å lagre lenge i kjelleren.

Les også: En strålende albarino til lett vårmat

Men divaen krever perfeksjon og optimale forhold. Pinot noir trives best i kjølige områder og vil helst vokse i kalkrikt jordsmonn og den mister kvalitet ved for store avlinger.

I varme områder sliter de med det at den modner tidlig slik at den ikke rekker å utvikle seg nok før syrenivået faller, og i kjølige områder er problemet at den knopper tidlig noe som gjør den svært utsatt for vårfrost. Det tynnet skallet gjør også at den kan ha problemer med råte noe som blir en utfordring om det kommer mye nedbør utover høsten.

I vårnummeret av Magasinet Vin&Brennevin som kommer i salg 30. mars har vi en større test av pinot noir.

En av vinene i testen er Colomé Altura Máxima Pinot Noir. 

Bodega Colomé i Argentina har produsert vin siden 1831.

Druene til denne vinen er fra vinmarken Altura Máxima som ligger hele  3.111 meter over havet. En av verdens høyest beliggende vinmarker. Jordsmonnet der består av kalk og granitt.

Håndplukkede druer sorteres manuelt og vinen lagres 12 måneder på franske eikefat.

Det produseres årlig kun 6.000 flasker av denne vinen.

 

 

Colomé Altura Máxima Pinot Noir 2020
Varenummer: 14582301
Pris: 499,90
Utvalg: Bestillingsutvalget
Vurdering: Fruktig og kompleks duft med preg av mørke bær og roser. Fruktig og konsentrert på smak med elegant frukt, fin friskhet og faste tanniner i en lang utgang.
Passer til: Kalv, lam
Poeng: 90

 

 

 

 

Les også: Hva er greia med kvevri?

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy