1396 Views

Fra loftet kan man skue utover storhavet. Og i hyllene står det over 250 akevitter.

Nyvågar Rorbuhotell ligger idyllisk til ved Lofothavet. På loftet, med panoramautsikt rett ut mot det spektakulære landskapet som Lofoten er viden kjent for, gjemmer det seg en unik samling av over 250 norske akevitter.

Januar 18, 2024
Fra loftet kan man skue utover storhavet. Og i hyllene står det over 250 akevitter.
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Foto: Hallvard Kolltveit

Lofoten, en av Norges fremste turistattraksjoner og viden kjent lang utenfor våre landegrenser, har hvert år rundt 500 000 gjestedøgn. Øygruppen i Nordland som har et samlet areal på 1 229,53 km, strekker seg langs Vestfjordens nordside og har i overkant av 24 600 innbyggere. Lofoten er kjent for sin spektakulære natur med bratte fjell og åpne hav, utallige muligheter for store naturopplevelser, og idylliske rorbuhoteller.

Et av disse rorbuhotellene er Nyvågar Rorbuhotell som eies og driftes av Classic Norway. Hotellet ligger idyllisk til på bryggekanten i gamle Vågar i Kabelvåg, med storhavet rett på utsiden.

Hotellet ble bygget i 1989 i det som en gang var selve hovedsetet for fiske i Lofoten, og holder åpent hele året, med unntak av juleferien. Det består av 30 rorbuer beliggende langs bryggen som hver har to soverom. Selve hovedbygget huser selskaps- og konferanselokaler, restaurant og akevittloft.

Foto: Christer Olsen

Store matopplevelser

Restaurant Nyvågar vant prisen for «Årets kjøkken» under Classic Norway Award i februar 2023. Restauranten er lun og rustikk med ramsalt atmosfære der Lofotshistorien sitter i veggene. Kjøkkenet serverer mat av høy kvalitet med fokus på lokale, nordnorske råvarer.

Les også: På Gjelleråsen ligger det 8000 fat på fatlageret

Det er naturlig nok stort fokus på fisk og havets delikatesser, hvor fisken kommer fra havet på utsiden og tangen plukkes i fjæra. Det er formidling av lokal kysthistorie kombinert med internasjonale smaker, og menyen følger årstidene. Menyen er ‘A la carte’ med mulighet for å kombinere 3- og 5- retter.

Restauranten har et hyggelig utvalg av vin og øl på kartet som kan kombineres med matrettene, men på Nyvågar er det akevitt man bør spørre etter og få anbefalt til menyen.

Akevittloftet

Foto: Hallvard Kolltveit

For på Nyvågar er det den norske akevitten som står i sentrum og er med på å gi de besøkende en helt unik opplevelse. Over 250 akevitter er samlet inn gjennom årene og utgjør den store samlingen på Akevittloftet. Der er det kjente flasker som er i salg gjennom Vinmonopolet og det er unike akevitter som kun er produsert én gang og dermed ikke lenger mulig å få tak i.

For akevittentusiasten er det som å gå inn i godtebutikken. Og er man ikke akevittentusiast når man kommer, skal det vanskelig la seg gjøre å forlate loftet uten stjerner i øynene.

Akevittsamlingen ble startet for 15 år siden av en lokal initiativtaker og for fire år siden stod dagens akevittloft klart med akevittutstilling og smakedisk.

Det gjennomgående konseptet på Nyvågar er sentrert rundt den norske matkulturen og det å formidle den på en god og folkelig måte. Akevittens dype og lange tradisjoner i harmoni med nord-norsk matkultur.

På Akevittloftet er alt tilgjengelig. Alle akevitter kan åpnes og smakes. Gjester nede i restauranten kan få en anbefalt pakke med akevitter til maten, eller de kan selv velge fra akevittkartet. De har også en egen drinkmeny der kjente cocktails er basert på akevitt.

Les også: Fatets voktere

Foto: Steven Henriksen

Grupper kan bestille akevittsmaking med historiefortelling oppe på loftet og der kan man også med jevne mellomrom melde seg på ulike akevittsmakinger.

Her kan man også sitte og meditere med utsikt ut over storhavet og 12 års modnet norsk akevitt i glasset.

Uteaktiviteter og Lofot-Spa

Som gjest på Nyvågar ligger mulighetene for friluftsaktiviteter rett utenfor døren. Her kan man oppleve kajakktur omringet av spektakulær natur eller fjellturer sommer og vinter. På bryggen imellom rorbuene finner man også Lofot-Spa. Boblebad og badstue med panoramautsikt.

Å sitte i et varmt bad en mørk vinterkveld med nordlyset dansende over hodet er noe å få med seg.

Les også: ‘Evig vin’ med eksepsjonell kvalitet

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy