1639 Views

‘Evig vin’ med eksepsjonell kvalitet

Da kvalitet og etterspørsel gikk nedover var det én mann som tok grep. Marco De Bartoli er en moderne siciliansk legende.

Desember 21, 2023
‘Evig vin’ med eksepsjonell kvalitet
Skrevet av:

Trine Wiik-Lehmann

Sicilia har en lang og spennende vinhistorie. Arkeologer har funnet spor etter vin i krukker, funnet i huler, som dateres 6000 år tilbake, og gjennom historien har øya som ligger sentralt plassert i Middelhavet vært viden kjent for sitt landbruk. Både korn og vin, noe som også har gjort at øya stadig har vært erobret og kolonisert. Både grekere, romere og arabere har ønsket kontroll over det store kornlageret, og de ulike folkegruppers påvirkning er tydelig i det Sicilia vi finner i dag.

Foto: Trine Wiik-Lehmann

Etter en periode med store vin-kooperativer og et fokus på kvantitet og bulkproduksjon opplever det moderne Sicilia i dag en blomstrende renessanse innen vinindustrien, og lokale druer som nero d’avola, frappato, nero mascalese og carricante gjør stor suksess på det internasjonale markedet. Også viner av den grønne druen grillo viser imponerende kvalitet, og det er da også av den at vi finner den eksepsjonelle ‘evige vinen’.

Admiral Nelsons vin

Byen Marsala ligger på vestspissen av Sicilia. Navnet betyr ‘Guds havn’ på arabisk og det er også noe gudommelig over vinen som bærer det samme navnet. Selv om marsala i dag kanskje er mest kjent som ingrediens i tiramisu, så er dette en helt spesiell vin, med lang historie, som fortjener å bli løftet frem i lyset.

Opprinnelsen til sterkvinen marsala tilskrives briten John Woodhouse. Handelsmannen fra Liverpool kom til Sicilia i 1773 og oppdaget raskt at den lokale vinen hadde likhetstrekk med de mer kjente og svært etterspurte vinene madeira og sherry, og han så en mulighet i markedet. For at vinen skulle tåle den lange reisen til Nord-Europa og Amerika forsterket han den med sprit og sterkvinen marsala var født.

Les også: De har 200 år gammel madeira i kjelleren

Selv om både John Woodhouse og senere også hans sønn gjorde suksess med markedsføringen av marsala så var det allikevel en annen større historisk hendelse som virkelig gjorde utslag på salg og etterspørsel.

Napoleonskrigene førte den kjente krigshelten Admiral Nelson til Sicilia og når flåten skulle proviantere så fikk den med tønner med marsala om bord i skipene. Nelson ble så begeistret for vinen at han i et brev til Lord Keith skal ha skrevet: «Vinen er så god at ethvert herrebord kan motta den, og den vil være til virkelig nytte for våre sjømenn.»

Den virkelige historien til marsala begynner allikevel lenge før engelskmennene kom til øya. Vino perpetuo – evig vin, var blitt produsert i området i århundrer. Tradisjonen var å benytte et solerasystem der lagret vin ble toppet opp med ny vin og hvor kontakten med luft gjorde at den oksiderte. Resultatet var en unik og konsentrert vin, høy i alkohol, helt uten tilsatt sprit.

Denne tradisjonen forsvant nesten helt med den nye, forsterkede marsalaens popularitet, men hos Marco De Bartoli holdes tradisjonen i hevd, og i de gamle, trange kjellerrommene som er fylt til taket med eikefat, modner den historiske vinen i tiår.

Marsala DOC

Foto: Marco de Bartoli

Marco De Bartoli, omtalt som marsalaens redningsmann, hadde på 70-tallet en drøm. Etter tiår med dalende popularitet for den sicilianske sterkvinen var det hans drivkraft å kunne vise verden marsalaens potensial. Den ekte og historiske marsala. Fra tiden før britene.

Han overtok familiens 200 år gamle eiendom, like utenfor Marsala by, i 1978. Renoverte kjelleren og replantet vinmarkene med den lokale og historiske druen grillo. Han oppsøkte andre vinbønder i området og overtok eller kjøpte tønner med grillo-vin, og bygget opp det som i dag er det mest innovative vinhuset i Marsala.

Marsala DOC ble etablert i 1969 og består i dag av rundt 1500 hektar vinmarker. Det er tre hovedkategorier av marsala som alle er forsterket med druesprit. Alkoholnivået kan også justeres ved å tilsette mistella som er en blanding av druejuice og sprit.

Fine Marsala er en vin laget ved tilsetning av sprit, mistella og mosto cotto (kokt druejuice). Den må ha minst 17,5 % alkohol og være lagret i minst et år. Superiore (eller S.O.M Superior Old Marsala) tillater kun tilsetning av mistella, og må inneholde minst 18 % alkohol og ha minimum to års fatlagring. En Superiore Riserva krever minst fire år på fat.

Foto: Trine Wiik-Lehmann

Vergine Marsala kan kun være tilsatt sprit, det er forbudt å tilsette enten mistella eller mosto cotto, så disse vinene er alltid tørre og må lagres i minst fem år i et solera-system.

Tradisjonelt er det den lokale druen grillo som har vært benyttet til marsalaproduksjonen, men ettersom DOC- regelverket også tillater bruk av andre druer er det flere produsenter som har gått over til å benytte catarrato – en drue som gir vesentlig større utbytte.

Les også: Ønsker å vise at Argentina er mer enn malbec

Frustrert over utviklingen og med et ønske om å løfte marsalaen tilbake til gamle høyder tok Marco de Bartoli et valg om å være tro mot tradisjonene. Fra de kalkrike vinmarkene er det  druen grillo, plantet som alberello, frittstående planter som gir lavt utbytte, som benyttes til marsalaproduksjonen.

Vecchio Samperi

Marco De Bartolis engasjement og lidenskap førte først til vinen Vecchio Samperi. En unik vin laget etter de tradisjonelle sicilianske teknikker fra tiden før britene. Vinen forsterkes ikke med sprit, men lages av sent høstede druer, fra opptil 50 år gamle vinstokker, som har et naturlig høyt sukkerinnhold. Druene håndplukkes, presses forsiktig og vinen går gjennom en tradisjonell fermentering, med naturlig gjær, i romtemperatur på fat av eik og kastanje.

Foto: Trine Wiik-Lehmann

Etter endt fermentering har vinen et alkoholinnhold på 15% og den blir liggende et år på fatene før den tappes over i solera. Gjennomsnittsalderen på vinen i det nå 40 år gamle solerasystemet er 15 år.

Denne unike, tradisjonelle vinen er tørr, sukkerinnholdet er på kun 11 gram per liter, og den har en ekstraordinær kompleksitet. Den kan minne om en Vergine Marsala, men ettersom DOC-regelverket krever forsterkning med sprit er ikke Vecchio Samperi per definisjon en Marsala. Det er en vino da tavola, med lange historiske røtter, av eksepsjonell kvalitet.

Også Marsala Superiore modner i kjelleren hos Marco De Bartoli. Ved å følge den tradisjonelle oppskriften med å tilføre mistella laget av juice fra grillo-druer og sprit forsterker de vinen til en alkoholstyrke på 18% samtidig som de stanser fermenteringen. Denne søte sterkvinen lagres minimum 5 år på eikefatene, men i kjelleren står det også tønner med vin som daterer seg helt tilbake til 1980-tallet.

Foto: Marco de Bartoli

I dag drives Marco De Bartoli av Marcos tre barn; Renato, Sebastiano og Giuseppina. I tillegg til produksjonen av marsala og vecchio samperi lager de også røde-, hvite- og musserende viner av lokale druer. I farens ånd gjøres alt manuelt, med den største respekt for tradisjon og kvalitet. Noe som gjenspeiles i kvaliteten på produktene.

Eiendommen i Marsala består av 13 hektar vinmarker og i tillegg har de 7 hektar på øya Pantelleria. De har en årlig produksjon på rundt 700 000 flasker totalt.

Håndplukkede druer fra økologiske vinmarker på Sicilias vestspiss gir store komplekse viner som får modne og utvikle seg i den gamle fatkjelleren. Alt gjort med en ydmyk tilnærming og ekte lidenskap.

 

Marco de Bartoli Vecchio Samperi
Produsent: Marco de Bartoli
Varenummer: 11373901
Pris: 695,00
Volum: 0,75
Land: Italia
Region: Sicilia
Drue(r): Grillo
Vurdering: Intens aromatisk duft med tropiske frukter, ristede mandler, karamell og tre. Nydelig konsentrert på smak med rik frukt, salt mineralitet og en tørr, lang ettersmak.
Passer til: Ost, spekemat
Poeng: 94

 

 

Marco de Bartoli Marsala Superiore Oro Vigna La Miccia
Produsent: Marco de Bartoli
Varenummer: 4453702
Pris: 395,00
Volum: 0,75
Land: Italia
Region: Sicilia
Drue(r): Grillo
Vurdering: Kompleks duft med nøtter, fat, moden tropisk frukt og kardemomme. Konsentrert og rik på smak med god sødme og nydelig lengde.
Passer til: Ost, dessert
Poeng: 93

 

 

Marco de Bartoli Marsala Superiore 10 Anni
Produsent: Marco de Bartoli
Varenummer: 4453602
Pris: 650,00
Volum: 0,75
Land: Italia
Region: Sicilia
Drue(r): Grillo
Vurdering: Kompleks intens duft med nøtter, honning, tørket frukt og karamell. Rik og konsentrert smak med fin friskhet og en flott sødme. Nydelig, lang, konsentrert utgang.
Passer til: Ost, dessert
Poeng: 94

 

 

Opplev vinene i Oslo!

Nå kan du oppleve viner fra Marco de Bartoli i Oslo.

10. februar arrangeres Battle of Bottles på Via Village og både Marco de Bartoli og et titalls andre av verdens ledende vinprodusenter er representert. Blant andre Planeta og Barone Ricasoli

Ved å benytte rabattkoden BOB24-VB får følgere av Vin & Brennevin en rabattert pris på inngangsbilletten.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy