1297 Views

Gianni Brunelli

September 11, 2017
Gianni Brunelli
Skrevet av:

administrator

Gianni Brunelli, mer enn et vinhus

Maria Laura Vacca Brunelli fra vinhuset Gianni Brunelli gjestet nylig det furet værbitte. Vi tok en prat med den meningssterke damen på Trattoria Popolare i Oslo.

Vinhuset Gianni Brunelli holder til i Brunello di Montalcino DOCG, en av Italias mest prestisjetunge vinregioner. Vinene herfra høster stor anerkjennelse både i og utenfor Italia. Festningsbyen Montalcino ligger majestetisk på en høyde sentralt i regionen og vinhuset Gianni Brunellis vinmarker ligger både nord-øst og sør-øst for byen. Laura og Gianni Brunelli hadde drevet med vinproduksjon i Montalcino i drøyt tyve år før Laura for noen år siden ble nødt til å ta over roret etter sin avdøde ektemann. Gianni kom fra en gammel Montalcino-familie, mens Laura opprinnelig er fra Sardinia. Hun driver også familiens anerkjente restaurant i Sienna, Osteria Le Logge. Restauranten ble startet av Giannis far, som på et tidspunkt solgte vingården I Montalcino til fordel for restauranten. Gianni kjøpte imidlertid tilbake eiendommen i 1988 og ekteparets første årgang var 1989.

Laura forteller at Montalcino er et fantastisk sted og at hun er svært opptatt av å videreføre Giannis respekt for plantene i vinmarken. De driver økologisk, men er ikke opptatt av å bli sertifiserte.

– Å drive økologisk er i bunn og grunn bare å følge de gamle tradisjonelle metodene. Vi bruker naturlige produkter i vinmarken, for det er der vinen lages, forklarer hun.

Brunellis vinmarker er fordelt på områdene Podernovone og Le Chiuse di Sotto og Laura forteller at det er stor forskjell på jordsmonnet i nord og sør.

– Ofte er det også forskjell på den phenolske modningen i de ulike vinmarkene. Spesielt på unge planter en arbeidet i vinmarken viktig for å få en god modning på druene, sier hun.

Hun forteller videre at druene håndplukkes og at det mer eller mindre kun dyrker sangiovese grosso, klonen de lokalt kaller brunello. Vinhuset produserer om lag 30 000 flasker i året og har 50 hektar totalt. Laura understreker imidlertid at hun får uvurderlig hjelp, blant annet av sin ønolog Paolo Vagaggini.

– Vi ønsker å holde oss til den vinen som blir best i vår region og ønsker ikke å dyrke andre druesorter enn sangiovese, forklarer hun, men legger samtidig til at de Maria Laura Vacca Brunelli fra vinhuset Gianni Brunelli dyrker litt merlot.

– Vi lager en vin på merlot, men kun noen få flasker i året. Det meste av den blir solgt på vår restaurant i Siena, sier Laura.

Til restauranten går også det lille de lager av rosévin, samt en stor andel av Gianni Brunellis fantastiske olivenolje. At Brunellis viner er godt følge til mat levnes det ingen tvil om. Vinene fra Brunelli har en tiltalende og utviklet krisebærsyrlig fruktighet, men samtidig både konsentrasjon og substans, noe som passer perfekt til Trattoria Popolares italienske mat, som for eksempel Bisteca Fiorentina og deres oksehalefylte Ravioli in Brodo.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy