This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Historiske Schloss Johannisberg
Den massive og kraftige elven Rhinen omfavner selve senteret av tysk vinindustri; Rheingau. Med sine historiske røtter godt forankret i tysk vinhistorie er Rheingau selve episenteret. Midt opp i dette senteret, regnet som selveste fødestedet for rieslingdruen ligger det historiske Schloss Johannisberg, godt plassert på toppen av en åsside, sentralt beliggende med Kloster Eberbach i øst og Schloss Vollrads på vestsiden.
Kun et steinkast unna, ligger byen Geisenheim med sitt verdensberømte universitet, der tyske vinmakere har studert ønologi i en årrekke. De eksepsjonelt bratte vinmarkene i området er regnet som noen av verdens ypperste for dyrking av riesling.
Med sin sørvendte plassering, nyter vinmarkene godt av en helt perfekt soleksponering og drenering samt en god beskyttelse mot frost fra elven Rhinen rett nedenfor.
Historiske Schloss Johannisberg har røtter som strekker seg helt tilbake til den mørke middelalderen, med dokumenterte referanser til etablerte vingårder så tidlig som i år 817. Benediktinermunkene etablerte et kloster her på 1100 tallet med fokus på å dyrke druer og produsere vin. Ifølge deres egne beregninger var området regnet som det ypperste stedet til å plante druer. Tretti år senere utvidet munkene med et tilbygg til ære for døperen Johannes. Det var slik åssiden fi kk det berømte navnet Johannisberg.
Frem til det 17 århundret skulle utallige eierskifter prege Schloss Johannisberg. I 1716 derimot, ble eiendommen kjøpt opp av Konstantin Von Buttlar, under Prins Abbots av Fulda. Kort tid etterpå, allerede i 1720 ble riesling plantet her. Dette betyr at Schloss Johannisberg eier noen av verdens eldste beplantede riesling vinmarker.
Under Napoleonskrigene skulle eiendommen igjen skifte hender opptil fl ere ganger frem til starten av 1800-tallet.
I 1816 så overrekkes eiendommen i gave fra keiser Franz I av Østerrike til statskanseller Paul Alfons Prince von Metternich som takk for hans tro tjeneste.
I 1942, da andre verdenskrig herjet som verst, ankommer Prins von Metternich Rheingau med sin kone, Prinsesse Tatiana på slep, etter å ha blitt fordrevet fra sitt hjem i Østerrike av en Russisk invasjon. De fi nner eiendommen bombet sønder og sammen etter et luftraid mot den nærliggende byen Mainz.
Han setter i gang med gjenoppbyggingen umiddelbart etter at krigens herjinger er omme. I 1964 står praktverket igjen ferdig, gleden ble derimot kort for Prinsen som ble tvunget til å selge eiendommen til den Tyske Oetker familien kort tid etterpå (1974).
Schloss Johannisberg ligger fortsatt under Oetker familiens eie den dag i dag.
Legenden om Botrytis oppdagelsen er godt innvevd i selve historien til eiendommen. Det sies at Schloss Johannisberg faktisk var aller først ute med å lage vin av botrytiserte druer.
Historien utfolder seg slik at en stakkars budbringer var to uker forsinket med å levere papirer til kjellermesteren, med ordre om å starte innhøstingen. Innen papirene endelig hadde nådd frem, så hadde allerede edelråten fra botrytisen grepet tak i druene. Noe som viste seg klart og tydelig i de innskrumpede druene. Den relativt oppgitte kjellermesteren bestemte seg likevel for å høste inn de råtnede druene, noe som skulle ende opp med å produsere en fantastisk vin av ypperste kvalitet.
Historien vil ha det til at det var dette som la grunnlaget for at i 1775 så ble da Schloss Johannisberg aller først ute med å lage Riesling Spätlese (sen høst). Denne ble etterfulgt av den aller første produserte Auslesen (utvalgt (av sen) høst) som også kom fra eiendommen i 1787. Om historien er sann, er det fortsatt noe uenighet om, da det ikke foreligger noen konkrete bevis og lignende historier fi nnes i både Sauternes og Tokaji.
Den historiske kjelleren ved navn Biblioteka Subterranea, er et uvurderlig stykke riesling historie beliggende et godt stykke under bakkenivå til Schloss Johannisberg eiendommen. Kjelleren er faktisk regnet som den eneste av sitt slag i verden. Første gang nevnt i historiebøker så langt tilbake som i 1782. Det ligger en anselig mengde eldgamle riesling skatter her nede, faktisk så mye som over 20 000 gamle fl asker med hvitvin ligger og hviler her. Flaskesamlingen består av eldre årganger som går fl ere hundre år tilbake i historien, med den eldste fl asken tappet så langt tilbake som 1748.
Schloss Johannisberg er i dag, med sine 35 hektar regnet som en av de fremste riesling produsentene i Tyskland. Som en av de første grunnleggerne av VDP, leverer de smaksintense og komplekse rieslingviner innenfor alle kategorier, det være seg fra QBA til GG nivå samt Eiswein. Alle druene på eiendommen blir fortsatt plukket for hånd, noe som betyr at med sine skråninger vinklet mellom 20-45 grader, så er dette et godt stykke hardt arbeid.
I kjelleren blir det brukt en større andel store gamle eikefat i kombinasjon med ståltanker. Vinene tilbringer også en god del tid på bunnfallet, noe som i kombinasjon med de gamle fatene bidrar til en litt rikere, fruktig og mer krydret stil. Merkingen av fl askene er basert på gamle fargekoder fra 1820 med tilhørende navn som opprinnelig var laget av voks. •
Schloss Johannisberg Gelblack 2017 Qba Tydelige Hvit fersken, grapefrukt og blomster på nesen, med hint av aprikoser og kalkmineraler. Frisk på smak med en balansert og mineralsk avslutning. 89 Poeng
Schloss Johannisberg Bronzelack 2016 (tidligere Rotlack Kabinett trocken) Fersken, lime og ingefær på lukt. Noe hint av våt skiferstein, hvit pepper og petroleum. Frisk og smaksrik inngang, med et velbalansert midtparti med en god konsentrasjon i smaken. Ganske mineralsk avslutning. 92 Poeng
Schloss Johannisberg Silberlack GG 2015 Rik og intens duft av grapefrukt, ingefær og hvit pepper. Utvikler seg videre i glasset mot fersken og aprikoser med hint av våt skifer. Veldig smaksintens og mineralsk med en ganske lang og vedvarende avslutning. 94 Poeng
Schloss Johannisberg Rotlack Kabinett 2016 Preget av gul stenfrukt, honningmelon, sitrondrops, fersken og tørkede aprikoser på duft. Ganske frisk og fruktig. Godt integrert syre. 89 Poeng
Schloss Johannisberg Grünlack Riesling Spätlese 2015 På lukt er aromabildet dominert av grapefrukt, gul stenfrukt, petroleum og honning med et svakt hint av smør og karamell i bakgrunn. En fl ott og velbalansert friskhet trer frem, med en smaksrik og kritt aktig avslutning. 91 Poeng
Schloss Johannisberg Rosalack Auslese 2016 Våt asfalt, honning, grapefrukt og overmodne aprikoser, griper godt tak i nesen, etterfulgt av syltet ingefær, knust skifer og hvit pepper. Vinen bærer en fl ott og gripende struktur i munn, der den griper fatt fra start til slutt og nekter å slippe taket med det første. Friskheten er enorm, men integreres elegant av en intens smakskonsentrasjon. Lang avslutning. 95 Poeng