115 Views

INDERØY – et mat- og drikkemekka

I Vin&Brennevin 2/20 skrev vi om Inderøy Brenneri, en tradisjonell men innovativ brennevinsprodusent i Inderøy i Trøndelag. Det viser seg at det ikke bare er brennevinet fra Inderøy som er interessant, selv om vi kommer tilbake til meget spennende brennevinsnyheter i slutten av artikkelen. Gangstad Gårdsysteri har i flere tiår beriket det norske folk med deilige oster, og var i sin tid Norges første autoriserte gårdsysteri på kumelk! Samtidig, ikke langt unna, så har Inderøy Slakteri på sin side lagd kjøttprodukter som kjøttboller, farse og spekepølse i over 80 år. Ikke minst står de bak den kjente Inderøysodden, som til og med har sin egen akevitt.

Juli 14, 2021
Skrevet av:

Mona Haugen-Kind

Gangstad Gårdsysteri

Ysteriet drives i dag av Astrid Aasen, hvis bestefar kjøpte gården i 1913. Det ble produsert melk fra første stund, så på Gangstad har det vært melkeproduksjon i godt over 100 år.

Astrid er selv oppvokst på gården, og sammen med sin mann Perry tok de over familiegården i 1983.

Som nevnt åpnet de Norges første autoriserte gårdsysteri på kumelk, dette tilbake i 1998.

I dag har en ny generasjon kastet seg på driften, sønnen Ole Morten og svigerdatter Maren har gitt seg i kast med gårdsdrift og ysteri, og det er ett tett samarbeid mellom de to generasjonene. Filosofien er enkel: det handler om å bruke tid, tid til kyrne, tid til å yste den beste osten og tid til å modne den. Det enkleste er ofte det beste.

Du har kanskje sett noen av ostene fra Gangstad Gårdsysteri, de distribueres nemlig over hele Norge, både til butikker og restauranter.

I tillegg til å ha blitt populære og prisvinnende her i Norge har de også vunnet mange internasjonale priser, inkludert Supergull for Nidelven Blå i VM i ost i 2019.

De produserer ikke bare ost på gården, de lager også spennende marmelader, akevittgelè, kjeks, pølser og iskre, og bruker lokale råvarer som inderøykarve og tindved.

I tillegg til informasjon om produktene deres finner du også nydelige oppskrifter til å bruke ostene deres i på nettsidene deres www.ysteri.no.

Astrid viser stolt frem produktene sine.

Ostene

Gangstad Granstubben er en rødkittost som skal varmes i stekeovn og er en slags norsk variant av den kjente Mont d’Or. Granstubben kommer dog surret med granbark, noe som gir et norsk og flott særpreg på osten. Den har en mild og nøtteaktig smak, konsistensen er utrolig flott og den egner seg ypperlig til å dele med en utkåret. Bruk gjerne Gangstads egen kjeks til å dyppe i osten.

Gangstad Salatost er deres egne alternativ til grest fetaost. Den er produsert på fersk kumelk og egner seg like godt i salat som i til tapas. Den er tilsatt urter og fersk hvitløk og ligger i rapsolje. Osten har en fast og fin konsistens, den er smakfull med passe mengder salt og krydder og gjør seg virkelig i gjeldende i en salat.

Gangstad Snadderost er den samme osten som salatosten, bare at den er most til en smørbar masse. Anbefales til gårdens egen kjeks, eller som smør på ostesmørbrød med Gangstad Karveost, og gårdens egne akevittgelè til.

Gangstad Camembert er Norges egne Camembert. En mild og fin myk hvitskimmelost, med en fin og kremet konsistens, perfekt med deres særegne Gulrot & Tindvedbærmarmelade.

Gangstad Edel hvit har en litt fastere konsistens enn camemberten, også denne mild og rund og flott med ulike marmelader.

Gangstad Karveost er et artig innslag på ostefatet. Det er en halvfast hvitskimmelost med Inderøykarve, og som skapt til akevittgèle. I seg selv en rund og mild ost med mye smak, god konsistens.

Gangstad Edel Blå er en mild men smakfull ost, den har fått en god konsistens og fylde ved varsom lagring. Den er deilig både i den anbefalte oppskriften «Sommersalat med Edel Blå, nøtter og fiken», og med Fiken & Portvin marmeladen de lager selv, den er godt balansert og ikke for søt.

Gangstad Nidelven Blå er storebroren til Edel Blå, den lagres minst 5 måneder før den selges og får derfor en mer fyldig og kraftigere smak enn lillebror som kun lagres ca. 1.5 måneder. Den er likevel ikke avskrekkende på smak for de som kan være litt var for kraftige smaker på blåmuggost, den er godt balansert, fint saltpreg og rik på smak med en god fylde. Også denne flott med Fiken & Portvin marmelade.

Vi deler selvfølgelig hele oppskriften på Granstubben med dere (Oppskrift: Lars Erik Vesterdal)

Gullvinnere.

Inderøy Slakteri

Slakteriet ble startet i 1938 av Jonas Pedersen, han begynte med to tomme hender og en kniv. Han hadde som visjon å foredle de de gamle og tradisjonelle oppskriftene til bygdekokkene og begynte like så godt med Inderøysodden.

Han innså raskt at det var to viktige faktorer som måtte være på plass: gode råvarer og kunnskapsrike folk til å behandle disse råvarene.

De jobber fortsatt i dag med de beste råvarer lokalområdet kan tilby, samt ansatte som er godt opplært i trønderske mattradisjoner.

Eierne i dag er Roger, Jan Egil, Ståle og Håvard Gausen, barnebarna til Jonas, så her har tradisjonene gått i arv.

De er ikke lenger et slakteri, slaktingen blir gjort av Midt Norge Slakteri AS som er et resultat av en fusjon mellom Inderøy Slakteri AS og Levanger Slakteri AS, men har valgt å videreføre navnet på grunn av tradisjonene de fører videre i produksjonen sin.

Hovedproduktet deres var, og er fortsatt, Inderøysodd med sin hemmelige krydderblanding, men de lager også et godt utvalg andre kjøttvarer.

Oppskriftene er originale, produksjonsmetodene moderne. Og skal man se på prisene de har vunnet for prouktene sine de siste årene kan det ikke tyde på annet enn at det er en suksessoppskrift.

Prisvinnende blåmuggost.

Vi har smakt tre av produktene til Inderøy Slakteri:

Straumpølsa ble kåret til Norges beste spekepølse i 2020, den vant dobbelt gull over hele 102 andre pølser.

Pølsa er mild men smakfull, den har en grov og rustikk konsistens, lett krydret. En skikkelig håndverkspølse med struktur og karakter.

Stabbursmorr er uforandret siden 1930-tallet, den ble skapt av Jonas Pedersen. Den er smakfull med grov konsistens, lett røkt, fint krydderpreg. En godt balansert og smaksrik pølse.

Elgsalamien inneholder kun elg fra Inderøy. Den har en myk og fin konsistens, deilig preg av pepper, lett preg av vilt, fint krydret. Smakfull og behagelig elgpølse!

Til spekepølsene må vi selvfølgelig anbefale lokal akevitt eller øl fra Inderøy.

Vi vil også gjerne dele oppskriften på Inderøypizza med dere, hvor både ost fra Gangstad Gårdsysteri og pølse fra Inderøy Slakteri er brukt. (Oppskrift: Lars Erik Vesterdal)

Vi krysser fingrene for at Trøndersk Matfestival i Trondheim får lov å gå av stabelen i år, og for å se de to matprodusentene fra Inderøy der – samt mange andre kvalitetsprodusenter fra trøndelag!

Gode pølser fortjener godt drikke til.

Spennende nyheter fra Inderøy Brenneri

Rett før deadline til magasinet i mai så lanserte destilleriet to spennende, nye produkter; 64°N Berg gin og Karv Luksus Akvavit.

I 2020 produserte de 22 500 flasker brennevin. Lanseringen av Karv gir trolig mer enn en dobling av produksjonen fra 2020 til 2021. Louis Piana-Th omassin står bak akevitten i samarbeid med Svein Berfjord ved Inderøy Brenneri.

Den kjente designeren Johann Terrettaz har stått for designet. Federico Piana, prosjektleder og sønnen til Louis, sier at de har valgt å satse på ingrediensen tindved (pluss andre utvalgte nordiske urter og planter), som er en unik urt som kun vokser i Skandinavia og rundt Himalaya.

Karv Luksus Akvavit.

Den gir en smakfull men rund akevitt, perfekt til ganene lenger sør i Europa, som kanskje ikke vil ha de tyngste og mest strukturerte akevittene. Ikke minst gjør den seg veldig godt i cocktails, cocktailer med akevitt er et enormt voksende segment globalt. Ideen er å ha en tradisjonell akevitt med en moderne og internasjonal vri.

Gin`en som lanseres samme dag som Karv er produsert med einebær, kvann, rosenrot og Inderøykarve, altså relativt lite antall ingredienser, men godt preg av terroir.

64°N Berg gin: Aromatisk og fruktig nese, sitrus, urter, karve og einebær. Den er smakfull, rund, lett krydret og en fin fedme, sitter godt. En spennende håndverksgin med smak av norsk natur. Absolutt en gin å nyte i sommer, både alene, med tonic og i cocktails.

Karv Luksus Akvavit: Akevitten er aromatisk og har en intens nese, fine krydder, anis, karve og andre urter. Den er rund på smak, følger nesen med et lett preg av anis, lakris, urter og krydder, den har en innsmigrende fedme som sitter ut i en lang ettersmak. En unik og meget god akevitt, denne har potensiale til å nå meget høyt!

Inderøypizza

Pizzadeig
Du trenger:

 • 5 dl Pizzamel
 • 2 dl Lunket vann
 • 4 ss Olivenolje
 • ½ pk Tørrgjær
 • 1 ts Salt

Slik gjør du

 1. Bland alt til deigen i en bakemaskin og kjør dette godt sammen i 2 minutter.
 2. Hev den i bollen ca. en time og slå den ned. På benken deles deigen opp i tre, eller hvis du ønsker å lage pizzaen i en langpanne bruker du hele.
 3. La den heve litt til før du kjevler den ut så tynt du bare kan. Bruk litt mel så den ikke setter seg fast på benken.

Topping

Du trenger:

 • 150 g Nidelven blå, eller Edel blå
 • ½ boks Snadderost
 • 200 g Straumpølse
 • 2 stk Pærer
 • 200 g Revet hvitost
 • 50 g Valnøtter
 • 50 g Mandler
 • 2 ss Honning
 • 1 ss Balsamico
 • En liten pose Bladsalater
 • En klype Havsalt

Slik gjør du

 1. Bland Snadderost og creme fraiche i en bolle og smak til med salt og pepper.
 2. Smør et godt lag med saus på bunnen og dryss over ost, pærebiter og skiver av pølsen.
 3. Avslutningsvis topper du pizzaen med biter av Nidelven Blå.
 4. Stek den gjerne på en pizzastein på 300 grader i 3-4 minutter.
 5. Rist nøttene i en tørr panne, knus raskt i en morter og legg tilbake i pannen. Vendes i litt honning og balsamico, samt noen dråper vann og litt havsalt.
 6. Legg på raust fra nøtteblandingen på pizzaen når den er ferdig stekt i tillegg til noen salatblader. setter seg fast på benken.

Granstubben med aspargessalat og spekeskinke

Til 4 personer
Du trenger:

 • 1 stk Granstubben
 • 100 g spekeskinke fra Inderøy slakteri
 • 1 bunt grønne asparges
 • 1 pk små og søte tomater
 • ½ pt persille
 • Litt olivenolje
 • Spisbrød fra Huså Brød

Slik gjør du

Temperer osten minst to timer før steking. Lag et fint rutemønster på osten, behold barken og strikken på, og legg i en ildfast form. Stek den ca. 20 minutter på 180 grader (litt avhengig av ovnen), sjekk underveis ved å stikke en gaffel i midten. Den skal være myk som fløyel når den er ferdig. Skrell aspargesen og kutt opp. Forvell i 2 minutter og bland sammen med kuttede tomater, persille og olivenolje. Server dette med nystekt ost, finskåret spekeskinke og brødet. Hvis du vil bytte ut asparges og skinke med frukt, nøtter og en marmelade, er det også helt fantastisk godt.

Tips

Hva drikker du til ostene fra Inderøy Gårdsysteri?

Til de hvite ostene er det klassisk med Chardonnay, gjerne fra Burgund, men Amerikansk fungerer også godt om du liker den stilen. Andre alternativer er tørr cider, Champagne, Chenin Blanc eller en lett rødvin som Pinot Noir hvis du vil gå rødt. Til blåmuggost er det klassisk med søte viner, både Riesling med mye restsødme, Sauternes og Portvin går godt. Hvis du ikke er så glad i søt vin til blåmuggost er en 100% Malbec fra Cahors verd å teste.

Fakta

Inderøy kommune ligger i Innherred, nord i Trondheimsfjorden, den grenser mot Steinkjer og Verdal i øst og mot Indre Fosen og Verran i vest. Visste du at det var noe som het Den Gyldne Omvei? Det er en vegstrekning som går gjennom vakkert kulturlandskap i Inderøy kommune, med mat, kunst- og kulturopplevelser underveis, både Gangstad Gårdsysteri og Inderøy Slakteri er selvfølgelig medlemmer. Les mer på www.dgo.no.

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy