1715 Views

Maredsous

September 11, 2017
Maredsous
Skrevet av:

administrator

Matthew Willson

Administrerende direktør av Duvel Moortgat samarbeider tett med benediktinermunker. Selv om ”Duvel” betyr djevel. Kallenavnet kommer fra en lokal skomaker som imponert ropte: ”Dette er en real djevel!” etter en slurk av brødrene Moortgats brygg. Nå er Duvel Moortgat partnere med Maredsous kloster. Etter begges velsignelse, men på klosterets nåde.

Hvordan vil du beskrive Maredsous’ tradisjonsarv? 

– Maredsous er det autentiske ølet laget av benediktinermunkene i klosteret Maredsous i Belgia. Klosteret ligger i Ardennene i Belgia, sør for byen Namur, i provinsen Namur. Det ligger like ved av en pittoresk landsby som heter Denee. Maredsousklosteret ble grunnlagt den 15. november 1872 av den beuronske abbeden, som er en direkte etterkommer etter den første benediktinske abbeden Sankt Benedikt. Sankt Benedikt av Nursia i Montecassino grunnla det første benediktinerklosteret.

Sankt Benedikt beskrev levereglene til munkers klosterliv i sin Rule of Saint Benedict. Men benediktinermunkene har alltid ønsket folk velkommen i klosterene sine i forbindelse med pilegrimsferder. Munkene forutså andres behov i tilknytning til sine egne behov, så de har opp gjennom tidene tradisjonelt brygget øl, laget ost og brød for å dele med andre.

Denne tradisjonen er fortsatt høyst i live i Maredsousklosteret.

I klosteret bor det 35 munker, der de lever, ber og jobber i overenstemmelse med Rule of St. Benedikt. Dette er tradisjoner som går tilbake til det sjette århundret etter Kristus. Dedikasjon og gjestfrihet er de viktigste verdiene i klosteret.

– Når begynte munkene å lage øl i klosteret?

St. Benedikt var ikke bare den første som bygde det første klosteret i Europa, og satt reglene for klosterlivet, men benediktinermunkene er grunnleggerne av bryggeritradisjonen i Europa. I år 768 grunnla benediktinermunkene Europas eldste eksisterende bryggeri i Europa – i Weihenstephan. Det var den benediktinske abbeden Dom Perignon som oppfant fermentering på flaske. Munkene i Maredsous brygget til eget forbruk i årene etter grunnleggelsen.

– Dette må vel bety at klosteret huser mye kunnskap om ølbrygging?

Benediktinermunkenes fokus har alltid vært å produsere og formidle kunnskap. Klosterets bibliotek er den største privateide skriftsamlingen i Belgia, med mer enn 400.000 bind der noen er veldig unike. Slik som brevet «Letter of Jacques Av Erasmus” eller svært gamle skrifter. Noen dateres tilbake til mer enn 1000 år siden. I 1883 grunnla de en skole her.

Bryggeriutdanningen ble valgt av hundrevis av studenter. Dette er grunnen til at benediktinermunkene begynte å se etter en perfekt ølbryggerpartner, for å brygge etter tradisjonen, og under deres tilsyn.

Maredsous’ klosterøl blir fortsatt brygget på de opprinnelige benediktinermunkenes oppskrift, og produksjonen er under tett oppsyn av klostersamfunnet, representert ved abbed Bernard Lorent. En stor del av overskuddet som genereres av Maredsous øl brukes til veldedige formål.

– Munker i Maredsous Abbey begynte å lage Maredsous øl på lisens fra Moortgat i 1963. Forklar hvordan det hele startet.

Utdannelse er en av de mest sentrale verdiene for benediktinerordenen. I 126 år har klosteret Maredsous vært lokalene til Saint-Benoit College og dens kostskole. Valget om å følge en bredere utdanningslinje innebar at det ikke lenger var mulig å brygge øl innenfor veggene i klosteret. Prestene utviklet derfor egne bryggeoppskrifter (basert på gamle tradisjoner), men de søkte en ekstern side for selve bryggingen. Som spesialister i høy kvalitetsøl var Duvel Moortgat den perfekte partner. Helt frem til idag blir ølen brygget av Duvel Moortgat, men under grundig oppsyn av munkene.

– Maredsous har tre faste øltyper i sitt utvalg. Hvilke bruksområder har de?

Blond (6%) er en variant av munkenes øl som blir drukket under lunsj. Brown (8%) ble  opprinnelig lansert av munkene som et juleøl, og ble etter hvert en vanligere type for enhver anledning. The Triple (10%) er reservert for spesielle anledninger ved klosteret.

– Hva gjør Maredsous’ tre store så spesiell i smak?

– Det er sant at det er mange likheter med merker som Chimay og Westmalle; aktiv ølbrygging i klosteret, munkenes spesielle oppskrift, kvalitetstestet i Belgia og internasjonalt, at overskuddet blir tildelt veldedighet, med mer. Og i denne forstand utfyller Maredsous utvalget. Men forbrukere av denne typen øl, akkurat som vindrikkere for eksempel, liker å ha variasjon og ulike alternativer, og vil sikkert se dette som et pluss.

Selv om Maredsous er blant de autentiske ølene med sterke bånd til klosteret, matcher utvalget forbrukernes preferanser meget godt. Med Maredsous Blonde, Brune og Triple dekker merket hele spekteret av ølsmaker. Maredsous Blonde er den eneste øltypen blant de autentiske merkene som tilbyr en blond øl med lavere alkoholinnhold (7 %). Trappist øl er vanligvis bare tilgjengelig i ”Brune” og «Triple». På denne måten kombinerer Maredsous to voksende trender – autentisitet og blonde øl. Med sin fyldige og brente maltsmak, er Maredsous Brune en av de mest anerkjente i sin kategori.

Hvor mye kan du si om de hemmelige oppskriftene?

De originale oppskriftene blir fortsatt holdt hemmelig av abbeden i klosteret.

– De fleste forbinder vin med ost. Maredsous lager nå oster til sine øltyper. Beskriv sammenhengen mellom øl og ost.

Ysting har alltid vært en tradisjon i klostre. Maredsous kloster har ikke sluttet med å fremstille oster i klosterets kjellere.

Klosterølene, og øl generelt, er bedre egnet til å nytes med oster i motsetning til viner. Øl er like mangfoldig i smaken, og gir både utfyllende og kontrasterende opplevelser sammen med ost. I tillegg gjør de små ølflaskene det enklere å kombinere flere øltyper med mer varierte oster.

– Noe annet som bidrar til en besøkendes opplevelse ved klosteret?

Hvert år besøker mellom tre og fire tusen turister klosteret Maredsous. Og turisme er en voksende sektor. Denne turismen – og gjestfriheten på klosteret – er et stort løft når man skal fremme øl av denne typen.

Klosteret Maredsous har et partnerskap med Duvel Moortgat for kommersialisering av øltypene våre. Ikke bare sikrer dette feilfri kvalitet i brygging, legger det også en sterk og dynamisk plattform. I tillegg til høy kvalitet og synlighet, er merkene støttet av et solid kommersielt team.

– Hva er din motivasjon for å bringe denne klostertradisjonen videre?

Siden det eksisterende klosteret er en levende videreføring av benediktinernes historie og kulturarv, er dette selve kjernen av Maredsous. Uten klosteret og dets tradisjoner, så ville det ikke vært noe sjel, ingen spesiell historie, ingen kredibilitet, og ikke et øl.

– Har du noen planer for å berike Maredsous’ tradisjoner i årene fremover?

Hver dag videreføres benediktinertradisjonene i klosteret, i alt munkene gjør. Tradisjonene blir kontinuerlig ivaretatt på en organisk måte. Klosteret arbeider for å videreføre dens rike tradisjonsarv, og er tro til sine regler og etterstreber en ikke-kommersiell tilnærming.

Mulighetene er alltid til stede for å utvikle nye varianter og lansere nye spennende prosjekter i fremtiden. Men vi vil alltid holde de samme verdiene i tankene.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy