685 Views

Øl og grillmat

Øl og grillmat er som skapt for hverandre, og her får du inspirasjon til hvordan du kan få enda mer øl i et grillmåltid.

Juli 22, 2021
Skrevet av:

Jørn Idar Kvig fra lokalbrygg.no og hoytskum.com

Det er få ting som er så naturlig på sommeren, som en god øl og deilig grillmat. Det er noe forlokkende med å stå ute mens man hører det freser på grillen, mens man slukker tørsten med en iskald øl. Men øl og grillmat er langt mer enn bare et forhold som kan kombineres i smaker, det kan også kombineres i selve matlagingen. En brygger og en kokk har veldig mye til felles, og når det kommer til grillet mat har det mer tilfelles med øl enn du kanskje tror.

Når man griller kjøtt skaper man en reaksjon mellom sukker og aminosyrer, som er med på å gi brunfarge på maten, og bidrar med lukt og smak. Denne reaksjonen får man spesielt raskt når man griller, grunnet den direkte varmen og den høye temperaturen. Og den samme reaksjonen får man når man røster malt til mørkt malt, som man gjerne bruker i ølstiler som porter, bayer og brown ale. Derfor vil denne typen ølstiler være helt ypperlig til grillmat, og skape en nydelig smaksharmoni.

Grillspyd av entrecôte er helt nydelig, da det innholder en del fett som gjør kjøttet saftig. Kombinert med grillede grønnsaker er dette en både raskt og smaksrikt, og enkelt å lage. I denne oppskrifter brukes det to forskjellige marinader, som brukes til kjøttet og til grønnsakene. Dette er universalmarinader som passer ypperlig til flere typer råvarer, og som vil være med på å få frem enda flere deilige smaker på grillmaten.

Grillspyd med grillede grønnsaker

  • 600 gr entrecôte
  • 1 gul paprika
  • 1 rød paprika
  • 2 fennikel
  • 2 rød snackspaprika
  • 1 gul paprika
  • 1 squash
  • 4 vårløk

Skjær kjøttet i terninger på ca. 4×4 cm, og putt i marinaden i minst 12 timer.

Tre kjøttet lagvis på et grillspyd med paprika mellom kjøttbitene. Om du bruker trespyd er det en fordel å legge disse i bløtt i 30 minutter før du bruker de, slik at de ikke begynner å brenne når du griller det.

Grillspydene griller du først på høy varme i 2 minutter på hver side, før du tar til indirekte varme og ettersteker i 5-7 minutter.

Grønnsakene skjærer du opp. Squashen og fennikelen skjærer du i centimeter tykke skiver, mens paprikaen skjæres opp i passe store biter. Fennikelen stekes i ca 5 minutter på hver side, de andre 2 til 3 minutter på hver side på høy varme.

Server grillspydet og grønnsakene sammen med bakte poteter eller foccacia.

I glasset kan man enten velge en øl som komplimenterer smakene, eller som kutter og forfrisker. Et komplimenterende øl vil være litt mørkere i farge og har en del av de samme smakene man får av grillet kjøtt, med en maillard smak som man også finner i røstet malt. En brown ale i polstyrke vil være med på å fra frem smakene i kjøttet, og skape en større kompleksitet.

Et øl som kutter og forfrisker vil kunne være en pale ale, som er lett i smak og med nok bitterhet til å kutte fettet i kjøttet. I tillegg er det ofte en generøs bruk av humle med god fruktighet, som er med på å gi nytt liv til de grillede grønnsakene.

Våre anbefalinger:

  • Kinn Bryggeri Sjelefred
  • Samuel Smiths Nut Brown Ale
  • Sierra Nevada Pale Ale
  • Haandbryggeriet Humlesus

Marinade til kjøtt

  • 3 finhakkede hvitløksfedd
  • 1 dl bayer eller porter
  • 1 ss brun sukker
  • 1 ss worcestershire saus
  • 2 ts hvitløkssalt
  • 2 ts chipotle pulver eller tørket chili
  • 2 ts spisskummen
  • 1 ts malt sort pepper

Bland alle ingrediensene i marinaden godt sammen i en bolle, slik at sukkeret er helt oppløst.

Putt kjøttet i en pose sammen med marinaden, og mariner i minst 12 timer.

Ta kjøttet ut av marinaden, og tørk lett av kjøttet.

Denne marinaden kan brukes til de fleste typer kjøtt, både storfe, kylling og svin.
Marinade til grønnsaker

  • 1 dl olje
  • 1 dl hveteøl eller pils
  • 3 finhakkede hvitløksfedd
  • 1 ss djionsennep
  • Saften fra 1 lime
  • 1 ts paprika
  • 1 ts pepper
  • 1 ts salg

Bland alle ingrediensene godt sammen, og legg grønnsakene i en pose med marinaden. De bør marineres i minst 3 timer.

Ta grønnsakene ut av marinaden og tørk lett av før grilling.

Denne marinaden kan også brukes til fisk, skalldyr og kylling, om man ikke bruker limesaften.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy