8069 Views

ORANSJEVIN – Den komplette matvinen

Juni 30, 2021
ORANSJEVIN – Den komplette matvinen
Skrevet av:

Odin Ottem Berntsen (@oransjevin på Instagram)

Et uventet møte

For 2 år siden var jeg på Territoriet på Grünerløkka i Oslo, en av de populære vinbarene i hovedstaden med et stort utvalg vin. Jeg stod ved bardisken for å finne ut hva jeg skulle velge og oppdaget det jeg var sikker på at var en skrivefeil. På tavlen stod det oransjevin – hva i alle dager er det? Dette måtte jeg smake.

I glasset fikk jeg servert en farge jeg aldri hadde sett på vin før. Den var tydelig oransje, mye dypere farge enn alle hvitviner jeg hadde sett tidligere. Det luktet appelsinskall, fersken og aprikos, men også blomster samt noe mineralsk og saltaktig. Det var allerede en spesiell opplevelse, men så smakte jeg på vinen. Den smakte friskt og nyansert som en hvitvin, men samtidig fyldig og kraftig som en rødvin. Det var utrolig uvant, men samtidig helt perfekt. Hvorfor hadde jeg aldri hørt om dette før?

Dette ble starten på min søken etter å lære mer om oransjevin, som jeg vil tørre å påstå er den kom-plette vinen. Resten av verden er nok ikke helt enige i den påstanden (enda), men det er én ting nesten alle er enige om. Oransjevin er den mest allsidige vinstilen til mat og passer til ingredienser det tidlig-ere har vært umulig å kombinere med vin på en god måte . Så hva er det med denne spesielle vinen som passer så bra til mat? La oss først se litt på hva som skal til for å kombinere vin og mat på en god måte.

Balanse og kontrast

Når du skal kombinere vin og mat ønsker du å oppnå balanse og kontrast . Balanse er viktig for at den ene ikke overdøver den andre, men også for å ha noen liknende smaker som binder dem sammen. Kontrast er fint for å sette pris på de gode og unike egenskapene ved maten og vinen. Denne kon-trasten kan også gjøre at den helhetlige opplevelsen blir mer balansert, spesielt til veldig kraftig og smaksintens mat. De beste mat- og drikkeopplevelsene oppstår når det er en perfekt kombinasjon av balanse og kontrast mellom maten og vinen. Det er samtidig viktig å huske på at den avgjørende faktoren for om det blir godt er om du liker det du drikker eller ikke. Liker du ikke vinen, er det be-grenset hvor godt det blir, selv i en perfekt kombinasjon med mat.

Nyanser av oransje

Det er mest vanlig å dele inn oransjevin etter lengden på skallkontakten, lette og lyse med kort skallkontakt og dype og kraftige med lang skallkontakt. Jeg vil ta det et steg videre og dele de inn i to geografiske stiler, nordlige og sørlige oransjeviner, samt en siste stil uten spesifikk geografisk tilhørighet som jeg velger å kalle rosa oransjevin. To farger i samme beskrivelse er kanskje litt forvirrende, men jeg skal forsøke å oppklare hva det betyr. Alle stilene finnes i de lyse oransjevinene med kort skallkontakt og de kraftige med lang skallkontakt. Stilene jeg beskriver her vil gjelde for de fleste av oransjevinene fra de respektive områdene. Det er viktig å påpeke at dette er en generalisering av vinstiler og områder. Det finnes utallige stiler av vin fra alle mulige områder. Dette er en praktisk inndeling for å gjøre det enklere å finne oransjevin til ulike anledninger.

Nordlige oransjeviner

Den vanligste stilen blant oransjevinene laget i dag og som har vært produsert lengst i historisk sam-menheng. Dette er oransjeviner fra kjølige klima eller viner fra andre områder laget i den samme typiske stilen. Eksempler på områder er Nord-Italia, Slovenia, Tsjekkia, Østerrike, Nord-Frankrike, Tyskland og Georgia. Oransjevinene herfra har ofte smak av fersk sitrus, appelsinskall, fersken, aprikos og en kalkaktig mineralitet. De kraftig oransjevinene med lengre skallkontakt kan også få smak av nøtter og krydder.

Denne stilen passer perfekt til smaksrikt kjøtt, for eksempel vilt, lam og svin, høstlige grønnsaker som belgfrukter og sopp, kraftige oster som rødkittost og gorgonzola, og salte skinker som parma og San-Daniele.

Norsk tradisjonsmat er skapt for nordlig oransjevin med alt fra pinnekjøtt og juleribbe til reinskav, lammestek og grove pølser. Alt av bondemat fra Norge, Øst-Europa og liknende er utmerket for denne stilen. Vegetarmat er også en veldig god match med alt fra ovnsbakte grønnsaker til vegetarpizza.

Har maten en kraftig saus, mye krydder, smaksrik ost, mye fett eller er tilberedt på en smaksfrem-hevende måte (langtidskokt eller røkt) bør du velge en kraftigere oransjevin med lengre skallkontakt (fra 14 dager og oppover).

Sørlige oransjeviner

Denne stilen er ikke like utbredt som de nordlige oransjevinene, men har hatt en betydelig vekst de siste årene og vi kommer sannsynlig til å se mer av den. Dette er oransjeviner fra varmere klima eller fra områder som produserer oransjeviner med samme stil. Eksempler på områder er Sør-Frankrike, Spania, Sør-Italia, Portugal, Sør-Afrika og Hellas. Disse vinene har oftere preg av moden steinfrukt og sitrus, tropisk frukt, tørket frukt og kandisert frukt. Vinområder nærmere havet kan også få en saltaktig smak fra sjøvannet.

Sørlige oransjeviner er perfekt til sjømat av alle slag og pastaretter, men også smaker fra midtøsten og middelhavet.

De lette sørlige oransjevinene er utmerkede til sjømatretter hvor du ellers ville valgt en fyldig hvitvin. De kraftige sørlige oransjevinene er best til krydderrike eller kjøttrike retter (for eksempel marokkansk tagine) hvor det kreves mer kraft i vinen for å skape balanse.

Rosa oransjeviner

Hvordan kan oransje også være rosa? Det finnes grønne hvitvinsdruer som er grå i fargen frem til de modnes mot slutten av sesongen. Da blir grått omgjort til rosa. Når druene blir brukt til å lage oransjevin, vil fargen fra skallet lage en nydelig rosa eller dyp kobberfarge avhengig av lengden på skallkontakten. Fargen er heller ikke det mest unike. De har ofte smak av roser, grapefrukt, litchi, røde bær og ingefær. Noen av druene, slik som gewürztraminer, er veldig aromatiske og kan ha nesten alle de nevnte smakene alene. Rosa oransjevin er oransjeviner laget på druer som pinot grigio fra Italia, pinot gris fra Frankrike, grenache gris fra Sør-Afrika og Frankrike samt gewürztraminer fra alpeom-rådene i Frankrike, Italia, Tyskland, Østerrike og Tsjekkia.

Rosa oransjevin er perfekt til sterk mat og fermentert mat. Tenk retningen kimchi, sauerkraut, rakfisk, koreansk BBQ og indisk curry. Rødt kjøtt servert med tyttebær er også bra til denne oransjevinstilen, eksempelvis andebryst.

De fleste smakene du finner fra asiatiske land vil være spennende å kombinere med rosa oransjevin. Velg en lettere rosa oransjevin til de sterkere rettene med mye chili og krydder, eller lettere asiatiske retter som sushi og nudler. Gå for en kraftig rosa oransjevin til de mer protein- og fettrike rettene som BBQ, pølser og andebryst. Har retten mange smaker i seg, vil en rosa oransjevin laget på gewürztra-miner passe bedre for å matche kompleksiteten.

Fyll sommeren med oransje og rosa farger

Vil du imponere vennene dine i sommer kan du prøve en av disse rettene sammen med oransjevin. Det vil garantert bli en ny opplevelse dere sent vil glemme. Har du aldri smakt oransjevin finnes det ingen bedre måte å gjøre det på enn sammen med mat.

Røkte sommerkoteletter med applesinglaze, grillede grønnsaker og potetsalat

En sommerklassiker som passer perfekt til en kraftig nordlig oransjevin med smak av appelsinskall, steinfrukt og gjerne litt mineralitet. Har den kr ydder eller urter i seg blir det et dryss av magi. Svinekjøttet gjør seg utmerket til den konsentrerte smaken fra oransjevinen, spesielt sammen med de grillede grønnsakene.

Spansk paella med sjøkreps og reker

Når vi ikke kan reise ut av landet får vi heller reise med smaken. En bedre unnskyldning til å lage pa-ella trenger du ikke. En lettere sørlig oransjevin med smak av sitr us, blomster og mineralitet skaper både balanse og kontrast til mektige sjøretter.

Bratwurst med sauerkraut

Bytt ut sommerens grillpølser med bratwurst. Om du planlegger i forveien kan du lage hjemmelaget sauerkraut for å gjøre retten komplett. Tilbered med potetmos eller potetsalat og server med en kraftig rosa oransjevin. Den fermenterte smaken av sauerkrauten vil du finne igjen i oransjevinen, samtidig vil smakene fra vinen løfte opp den ellers tunge pølsesmaken.

Kilder:

https://www.vinmonopolet.no/vmp/content/drikke-til-mat/anledning/ gjester/fire-rad-om-mat-og-drikke

https://www.jancisrobinson.com/articles/pairing-off -orange-wine

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy