[adrotate group="10"]
[adrotate banner="81"]
996 Views
[adrotate group="22"]

Minivertikal Doisy Daëne

Januar 20, 2020
Minivertikal Doisy Daëne
Skrevet av:

administrator

Doisy Daëne lager klokkeklare, delikate og som regel perfekt balansert Barsac. Barsac er nabokommunen til Sauternes, og den eneste av de fem kommunene som lager Sauternes som kan bruke sitt eget kommunenavn på etiketten. Noen av produsentene velger å bruke Sauternes, noen bruker bare Barsac, noen bruker Sauternes og Barsac. Det som skiller Barsac fra de øvrige fem kommunene er to ting. Det ene er topografi en som her er fl atere med bare en lang slak, svak hellig mens Sauternes har noe brattere hellinger og mer bølgende landskap, selv om kommunene egentlig strekker seg mest ut fra toppen hvor landsbyen (en rundkjøring med 15 hus eller så)og Yquem troner på toppen. Men det er små bølger og kuperinger i åssidene ned herfra. Men det er også kalkstein samt en mer jernholdig leire i Barsac mot leire og grus i Sauternes. Dette gir en høyere syre og dermed friskhet i vinene fra Barsac, samt en noe slankere og mer presis kropp, mens Sauternes er fyldigere. Climens er den mest kjente eiendommen i Barsac, og nabo til Doisy Daëne som kvalitativt vanligvis er nummer to. Doisy Daëne har en ørliten produksjon i toppårganger, L’Extravagant de Doisy Daëne, og denne er det sjelden noen annen enn Yquem som slår i hele distriktet.

Men her lages det sjelden mer enn 2400 til 10000 halvfl asker og den er ikke den letteste å fi nne i markedet. Under Doisy Daëne vil jeg plassere Nairac med Coutet hakk i hel. Château de Myrat har tatt seg opp (hele vinmarken ble beplantet i 1989 etter å ha blitt fj ernet i bitterhet av manglende salg av søte viner i verdensmarkedet av far eller bestefar av søstrene som i dag driver her. Myrat er som regel tilgjengelig på polet og det har kommet mer og mer konsentrasjon i de siste årgangene herfra. Doisy Vedrines som opprinnelig var en del av den samme Doisy eiendommen som Daëne er enklere sak som sjelden imponerer, men som vanligvis er god nok. De øvrige eiendommene imponerer sjelden. Sauternes er ikke dyrere (bortsett fra Yquem og til dels Climens) enn at man fi nt kan kjøpe de beste eiendommene de gangene man ønsker seg virkelig fl ott søtvin.

Doisy Daëne drives i dag av Jean Jacques Dubourdieu, sønn av legendariske Denis Dubourdieu som var professor på universitetet i Bordeaux og en av verdens fremste på hvitvinsvinifi kasjon. Han gikk under kallenavnet paven av hvitvin. Jean Jacques lagde sin første cuvée som 12 åring i 1993 med god hjelp av sin far og har alt mange års erfaring som vinmaker. Broren Fabrice er nærmest et lexica hva angår fag, og selv noen av bransjens fl inkeste kan falle av lasset når Fabrice går i dybden på hva edelråten botrytis gjør med vinen, druene, aromaen og vinens oppbygning. Bildene er fra en av høstens reiser, denne gangen en vinklubb som ønsket reise til Bordeaux og hjemmegrillet biff fra en lokal storferase står på menyen, om Jean Jacques får tak i den. Du kan også bli med vår redaktør på tur. Neste års program er ikke fastsatt. •

[adrotate group="13"]

2017 Château Doisy Daëne Sec 20.000 bottles made. Pale lemon yellow. Grapefruits, minerals, some spices and faint smoky note nose, nettles. Fresh acidity, fruity, grapefruits, apples, some herbs, elegant texture, good length. 89

2014 Château Doisy Daëne Towards golden. Apricots, fruity, nuanced, pineapples, nuanced, elegant nose, layered, fresh and pure. Fresh acidity, fruity, playful, apples, nuanced, detailed, lovely balance, long. 93

2013 Château Doisy Daëne Towards golden. Apricots, pineapples, fruity, some vanilla, spices, nuanced, scented nose. Fresh acidity, fruity, pears, peach, pineapples, nuanced, detailed, elegant texture, long. 94

2012 Château Doisy Daëne Pale golden. Apricots, pure nose, detailed, intense, fresh, pineapples, fruity nose, detailed. Fresh acidity, fresh, fruity, pineapples, peach, apricots, juicy if narrower, long. Lovely pure feel in this. 94

2003 Château Doisy Daëne Golden. Apricots, pineapples, some vanilla and cinnamon notes, crème brulée notes, layered. Fresh acidity, fruity, pears, peach, pineapples, detailed, creamy, rounded, spices, touch smoky, long. 93

1989 Château Doisy Daëne Golden with amber hue. Apricots, pineapples, some spices, detailed, layered, some dates, touch of raisins nose. Fresh acidity, fruity, rounded, nuanced, apricots, spices, layered, intense, superb balance, long. 95-96

2013 L’Extravagant de Doisy Daëne Golden. Apricots, spices, nuanced, peach, pears, detailed, violets, layered nose. Fresh acidity, playful, vigorous, nuanced, detailed, creamy, layered, touch of tea, superb purity, long indeed. 96

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy