6672 Views

Hvordan ta vare på vinen din

Kulde og frost kan ødelegge en hel vinproduksjon. Det samme gjelder når vinflaskene skal lagres. Er det for varmt, så blir de ødelagt. Er det for kaldt, skjer det ingen utvikling av vinen på flasken. Mange faktorer å ta hensyn til og slett ikke så enkelt som mange tror.

Oktober 05, 2017
Hvordan ta vare  på vinen din
Skrevet av:

administrator

For at vin skal kunne utvikle seg optimalt, må både lagringsforholdene og serveringstemperaturen stemme. Men dette er det mange som glemmer. Hvor ofte ser man ikke vinflaskene lagret over kjøleskapet i et trestativ eller over peisen i stuen? Den slags lagring er en garanti for å ødelegge vinen. Sommelierer og vinkjennere vet at temperaturen er avgjørende når vin skal nytes. Hvitvin må i de aller fleste tilfeller serveres kaldere enn rødvin for at smak og aroma skal komme til sin rett. Unntaksvin kan en enkel rødvin serveres ned mot 12-13 grader og en veldig fyldig hvitvin serveres på 14-15 grader, det finnes alltid unntak fra regelen. Skal du kjøpe vinskap, så tenk på følgende. Skal du langtidslagre eller er det kort lagring og servering som er viktigst? Tenk på teknologien når du skal velge. Vibrasjoner og jevn temperatur er åpendbart viktigst ved langtidslagring. Serveringstemperatur og to soner er viktigst for servering, der hvitvin skal ha én temperatur og rødvin en annen. Har du kun en sone i vinskapet ditt, så fortvil ikke. Sett temperaturen på 12 grader. Hvitvinen setter du 20 minutter i kjøleskapet før servering, rødvinen tar du ut av vinskapet en halvtime før.

Lagringsløsninger

Mørkt, jevn kjølig temperatur, høy og stabil luftfuktighet og uten vibrasjoner. Det er slike betingelser vinflaskene føler seg mest vel i. De som har en gammel vinkjeller er derfor heldige i forhold til lagring. Men for de aller fleste, må vi finne andre løsninger. De klimatiske betingelsene man er avhengig av i en vinkjeller, kan ivaretas hvor som helst med riktige tekniske løsninger, og installeres på ønsket sted. Vinlagringsskap gir alle muligheten til å lagre vin optimalt. De er „moderne vinkjellere» for bolighus, leiligheter, restauranter, kontor- og forretningsrom. Det er selvfølgelig også en mulighet å bygge ny vinkjeller i både leiligheter og villaer, men da må du nok legge til en null på prisen…!

Lyset påvirker

Det er en god grunn til at vin ofte tappes på glassflasker av farget glass, spesielt gjelder det lagringsdyktig vin. Rosévin og hvitvin er i langt flere tilfeller ikke ment for lagring. Hvitvin som er lagringsdyktig tappes veldig ofte på farget glass, slik som hvite burgundere og Riesling fra Alsace og Tyskland. Vinen er veldig følsom overfor lys. UV-stråler påvirker aldringsprosessen og fører til kjemiske reaksjoner som igjen fører til tap av aromaer. Bare noen få uker i et lyst rom vil påvirke både smak og lukt i feil retning. Direkte sollys er enda verre enn kunstig lys, da det genererer varme i tillegg. Vin er altså avhengig av mørke og må beskyttes mot UV-lys. Det må derfor ikke finnes lyskilder som genererer varme i nærheten av vin som lagres.

Luftfuktigheten

Vin som lagres har behov for balansert og stabil luftfuktighet. Fuktighet fra 60 til 85 % regnes for å være ideelt. lavere luftfuktighet enn dette, øker risikoen for at det fordamper fuktighet ut gjennom korken. Dette kan igjen føre til at korken tørker ut. Dermed kan korken ikke lenger beskytte vinen mot at oksygen trenger inn og ødelegger vinen. Ved for høy luftfuktighet er det også fare for at det dannes mugg på korken. Ønsker man å lagre vin over lengre tid, bør man sørge for luktnøytrale omgivelser og god ventilasjon. Gjennom porene i korken kommer gass og lukt inn i flasken og kan ha negativ innvirkning på vinens smak og lukt.

Om valg av vinskap

Når det gjelder vinskap kan det ofte føles som en liten jungel i forhold til hva man skal velge. Storliten-innbygging-frittstående-lyd-farge-lagring. De fleste produsenter tar hensyn til type Bordeaux flasker når de oppgir hvor mange vinflasker et vinskap får plass til.

Skal man først ha lavbudsjett vinskap bør man kikke på modeller som har themoelektrisk kjøling, disse ser lekre ut og holder stabil og god temperatur. Dette er type kun for kjøling og om man har de i boden bør det være over 12 grader. ermoelektrisk kjøling er en rimelig måte å kjøle på, et par vifter som styrer temperaturen slik at man unngår vibrasjon. Skal man ha billig vinskap er det teknologien man bør se etter. På billige vinskap med kompressor kan det ofte gi mye lyd og vibrasjon som ikke er ideelt for laging og oppbevaring av vin.

Rimelige vinskap bør står frittstående da de bruker lufta rundt skapet til å kjøle ned. Passer perfekt hvis man skal ha det på benken, i stua eller i et oppholdsrom. På grunn av støy fra vifter anbefales sjelden soverommet.

Prisen på et ermoeletrisk vinskap til 6 flasker starter gjerne på ca. 1500,- i butikk. Og opp til 72 flasker som koster ca. 5500,-.

Dometic McGave A192G, vinskap med absorpsjonsteknikk.
Dometic McGave A192G, vinskap med absorpsjonsteknikk.

Litt dyrere utgaver er det hvis man går for kompressor modell. Her er det viktig at vinskapet har kompressor laget for vinskap, disse er dyrere og finnes sjelden på billige kompressor vinskap. Kompressor for vinskap gir lavere tilnærmet ingen vibrasjon, og gir også lavere lyd.

Disse starter på 7 flaskers modell til 5500,- og opp til ca. 250 flasker som koster rundt 25.000,-. Her finnes det flere modeller om man ønsker å bygge inn i en kjøkkennisje under benken, eller fullintegrere i et skap. De fleste som samler eller har over middels interesse for vin velger gjerne modeller for 100+ flasker som både kan bygges inn og står frittstående. Større vinskap har ofte også varmefunksjon slik at de kan stå i en kjellerbod hvor det kan være ned mot 5 grader. Har man en liten leilighet kan det være prikken over i’en å integrere et vinskap på 15 cm bredde.

Sollys er det viktig at man unngår dersom man skal oppbevare vinen, det absolutt beste er fullisolert dør, selv om 99% velger glassdør.. det er da viktig at glassdøren er beskyttet og det anbefales ikke at vinskapene plasseres i direkte sollys.

Temperaturer er viktig for hvordan man ønsker å oppbevare, men også hvordan man vil drikke vinen. Oppbevaring av vin skal skje på jevn temperatur. Gjerne mellom 10-15 grader hvor 12 grader oppgis å være ideelt. Lagres vinen på 18 grader vil den modnes fortere, men er det snakk om kortere perioder vil det være tilstrekkelig at den ligger med jevn temperatur.

VINLAGRINGSSKAP MED ABSORPSJONSTEKNOLOGI:
VIBRASJONSFRI OG ABSOLUTT LYDLØSE

Dometic er en ledende tilbyder av absorpsjonsteknikken. Som eneste kjøleteknikk som er fri for vibrasjoner og helt lydløs, er absorpsjonsteknologien som skapt for langtidslagring av vin. MaCave lagringsskap innehar de samme kvalitetene man finner i en gammel vinkjeller: vibrasjonsfri lagring, konstant temperatur under alle årstider, tilpasset luftfuktighet fra 60–85 prosent, beskyttelse mot UV-stråler og tilstrekkelig luftsirkulasjon. I tillegg har de odour kontroll som sikrer luktnøytrale omgivelser for vinen (via kullfilter).

For mer informasjon, sjekk www.dometic.no

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy