This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Det ukjente Toscana
Det blir ikke mer vinromantisk enn Toscana. Her har kunsten, arkitekturen, maten, olivenoljen og ikke minst vinen en helt særegen livsgnist. Til tross for at regionen er berømt finnes det distrikter her som er ukjent for de fleste, blant dem Montecucco.
Toscana ligger i Sentral-Italia og er en av grunnpilarene i italiensk vinsuksess. Druen sangiovese er regionens kronjuvel, en drue som blant annet gir herlig syrefriske og kirsebærpregede viner. Blant Italias mest kostbare viner er vin på sangiovese-klonen, sangiovese grosso, også kalt brunello. VinoNobile de Montepulciano og ikke minst Brunello di Montalcino er klassifiserte vinområder det er vel verdt å stifte nærmere bekjentskap med. Det samme gjelder områder som Bolgheri, som blant annet er kjent for sine såkalte supertoskanerne. Ikke minst er Toscana kjent for Chianti, på godt og vondt. Chianti er et av verdens mest kjente vinområder, men navnet har ikke alltid blitt sidestilt med kvalitet. På 60- og 70-tallet var Chianti som regel elendigheten selv, gjerne med et høyt innhold av grønne druer. Dog har det kvalitetsmessig vært fantastiske forandringer siden 1980-tallet.
Mindre kjent er regionen Montecucco. Området ligger mellom Brunello di Montalcino og Morellino di Scansano. Montecucco fikk DOC-status så sent som i 1998, og Montecucco Sangivese ble DOCG fra og med 2011-årgangen. Vinmarkene ligger primært i regionen Siena og den øvre delen av Maremma. Mye tyder på at området var bebodd 3-5000 år f.Kr, men det var med etruskerne vinproduksjonen kom i gang i fjellsiden på Amiata-fjellet i det 8. århundret f.Kr, slik den fortsatt gjør i dag. I Toscansk sammenheng er Montecucco en forholdsvis uberørt region med sterke
landbrukstradisjoner, men regionen er i sterk vekst. Montecucco DOC kan by på vin fra de syv kommunene Arcidosso, Campagnatico, Castel del Piano, Cinigiano, Civitella Paganico, Roccalbegna og Seggiano. Det lages både hvite, rosa og røde viner med vekt på vermentino og sangiovese, men det er altså kun deres sangiovese som nå har oppnådd DOCG-status. Montecucco Sangiovese DOCG må inneholde 90 prosent sangiovese og lagres i minumum 12 måneder på fat og fire år på flaske før salg, mens riserva må lagres 24 måneder på fat og seks år på flaske. I tillegg lages det en andel vin santo i regionen. Vinene blir i hovedsak produsert av druer dyrket i åsene på Amiata, mellom 150 og 400 meter over havet. Montecucco har hatt en renessanse det siste tiåret og det kommer stadig bedre vin fra denne delen av Toscana som produserer omlag 1,8 millioner flasker i året.
Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) er en kontrollert opprinnelsesbetegnelse for utvalgte vinstiler og druer i den italienske vinloven fra 1963. DOCG-viner er garantert den høyeste kvaliteten i det italienske klassifikasjonssystemet.
Det stilles strengere kvalitetskrav til produksjonen av DOCG enn til vinene som er klassifisert som DOC, Denominazione di Origine Controllata. Garantia-tilføyelsen indikerer også at kvaliteten er kontrollert av en smakskomité etter de reglene som gjelder i de ulike DOCG. Betegnelsen merkes på vinens etikett samt en banderole rundt flaskens hals, grønn banderole på hvit vin og rosa på rød vin. Både DOCG og DOC er klassifisert under DOP, Denominazione di Origine Protetta, som også dekker øvrige landbruksprodukter.
De 73 italienske appelasjonene som er klassifisert som DOCG per 2013:
- DOCG Aglianico del Taburno
- DOCG Aglianico del Vulture Superiore
- DOCG Alta Langa
- DOCG Amarone dellaValpolicella
- DOCG Asti
- DOCG Bagnoli Friularo eller Friularo di Bagnoli.
- DOCG Barbaresco
- DOCG Barberad’Asti
- DOCG Barbera del Monferrato superiore
- DOCG Bardolino Superiore
- DOCG Barolo
- DOCG Brachetto d’Acqui eller Acqui
- DOCG Brunello di Montalcino
- DOCG Cannellino di Frascati
- DOCG Carmignano
- DOCG Castel del Monte Bombino Nero
- DOCG Castel del Monte Nero di Troia Riserva
- DOCG Castel del Monte Rosso Riserva
- DOCG Castelli di Jesi Verdicchio Riserva
- DOCG Cerasuolo di Vittoria
- DOCG Cesanese del Piglio eller Piglio
- DOCG Chianti Classico
- DOCG Chianti DOCG Cïnero
- DOCG Colli Asolani – Prosecco eller Asolo – Prosecco
- DOCG Colli Bolognesi Classico Pignoletto
- DOCG Colli di Conegliano
- DOCG Colli Euganei Fiord’Arancio eller Fiord’Arancio Colli Euganei
- DOCG Colli Orientali del Friuli Picolit
- DOCG ConeglianoValdobbiadene – Prosecco
- DOCG Dogliani
- DOCG Dolcetto di Dianod’Alba eller Diano d’Alba
- DOCG Dolcetto di Ovada Superiore
- DOCG Elba AleaticoPassito eller Aleatico Passito dell’Elba DOCG Erbaluce di Caluso eller Caluso
- DOCG Fiano di Avellino
- DOCG Franciacorta
- DOCG Frascati Superiore
- DOCG Gattinara
- DOCG Gavi eller Cortese di Gavi
- DOCG Ghemme
- DOCG Greco di Tufo
- DOCG Lison
- DOCG Montecucco Sangiovese
- DOCG Montefalco Sagrantino
- DOCG Montello Rosso eller Montello
- DOCG Montepulciano d’Abruzzo CollineTeramane
- DOCG Morellino di Scansano
- DOCG Offida
- DOCG Oltrepï Pavese metodo classico
- DOCG Piave Malanotte eller Malanotte del Piave
- DOCG Primitivo di Manduria Dolce Naturale
- DOCG Ramandolo
- DOCG ReciotodellaValpolicella
- DOCG Recioto di Gambellara
- DOCG Recioto di Soave
- DOCG Roero
- DOCG Romagna Albana
- DOCG Rosazzo
- DOCG Rossodella Val di Cornia eller Val di Cornia Rosso
- DOCG Ruchä di Castagnole Monferrato
- DOCG Scanzo eller Moscato di Scanzo
- DOCG Sforzato di Valtellina eller Sfursat di Valtellina
- DOCG Soave Superiore
- DOCG Suvereto
- DOCG Taurasi
- DOCG Torgiano Rosso Riserva
- DOCG Valtellina superiore
- DOCG Verdicchio di Matelica Riserva
- DOCG Vermentino di Gallura
- DOCG Vernaccia di San Gimignano
- DOCG Vernaccia di Serrapetrona
- DOCG VinoNobile di Montepulciano