935 Views

Freud på flaske

Oktober 11, 2017
Freud på flaske
Skrevet av:

administrator

Hvilken rødvin er Italias beste? Dette tankeeksperimentet er like spennende som det er utopisk, for smak er som kjent en temmelig individuell affære. I løpet av de seneste årene har det italienske månedsmagasinet Gentleman imidlertid trosset utopien og stilt akkurat dette spørsmålet. Magasinet har selv levert svaret. Det har blitt gjort ved å sammenkjøre Italias fem viktigste vinguider – Gambero Rosso, L’Espresso, Veronelli, Bibenda og Luca Maroni. Og sluttresultatet kan ikke sies å være særlig overraskende. Ikke bare fordi vintervinen «Es» kommer fra det, sett med vinøyne, mindre kjente Puglia, men også fordi den seirende vinprodusenten Gianfranco Fino bare har hatt sin egen inkjeller i ti år.

Vinmark-eier som 13-åring

Es kan kort og godt beskrives som en italiensk vinsensasjon. Den første årgangen så dagens lys i 2005, og det ble produsert bare 2600 flasker. Siden den gang har det rent en hel del druesaft gjennom produksjonsapparatet hos Gianfranco Fino, og i løpet av de siste tre årene har den unge vinen, som utelukkende lages på den lokale Primitivodruen, konstant markert seg blant Italias absolutte toppsjikte. Komplimentene har regnet ned over Gianfranco Fino og hans vin, som blant annet har blitt kalt «Puglias stolthet» og «den italienske vinens blomst i knapphullet». Vi møter Gianfranco Fino i Italias støvelhæl, Puglia, og han begynner å fortelle om hvor hans egne personlige vinhistorie startet. – På ungdomsskolen hadde vi en biologilærer som var utdannet innen landbruk. Han underviste med stor lidenskap for faget, og jeg ble fullstendig oppslukt av alt han sa. Så da jeg var 13, var jeg så opptatt av landbruksverdenen at jeg lykkes med å overtale min far til å kjøpe et stykke land til meg. Min far ga meg en beskjæringssaks til vinstokker samt Giovanni Dalmassos ”bibel” fra 1947 om vindyrking. Og så startet jeg, forteller han. I dag eier Gianfranco Fino over 12 mindre vinmarker, som til sammen omfatter et areal på omkring 8,5 hektar.


De ligger alle i området rundt Sava og Manduria. – Alle mine vinmarker har de tradisjonelle alberelliene, det vil si de små trærne som er typisk for området rundt Puglia. Mine trær er mellom 50 og 90 år gamle. Det er snakk om gamle planter med de spesielle egenskapene som skal til for å få et perfekt forhold mellom produktivitet og kvalitet. Plantene leverer ikke mye, men det de gir er av superkvalitet, sier Gianfranco. 14 VIN & BRENNEVIN 01-2014 – Jeg elsker å være i vinmarkene, og i kantinen for å følge produksjonen. Det er alltid noe å gjøre på vinmarkene. Alltid. Og det er viktig å huske på at en vins kvalitet starter der. Jeg vil faktisk si at 90% av en god vin skyldes arbeidet der ute. Har du først gjort ditt hjemmearbeide på vinmarkene, så kan du bare følge vinen i det resterende produksjonsforløpet, forklarer han.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy