3903 Views

Skåne – Et mat- og drikkemekka hos söta bror!

Nå har det endelig begynt å åpne opp for mer reising, land etter land får flere fullvaksinerte og det meste er mye enklere tross økende smittetall. Det kan dog se ut som om å forlate kontinentet fortsatt kommer til å være litt trøblete og det kan også føles tryggere å reise til söta bror slik situasjonen er nå, hvorfor ikke begynne i Skåne? Redaktøren fikk et skikkelig crash-course i det matog drikkemekkaet Skåne er i høst, og sitter igjen dypt imponert over både hoteller, vingårder og andre drikkeprodusenter samt maten. La oss dra til Skåneregionen!

Desember 16, 2021
Skåne –  Et mat- og drikkemekka hos söta bror!
Skrevet av:

Mona Haugen-Kind

Lund

Denne lille byen er et fint sted å begynne. En pittoresk liten studentby med sjarmerende bygninger i småbystil. Lund er en av Sveriges eldste byer og ble grunnlagt av den danske kong Svein Tveskjegg ca. År 990. Det er fortsatt lett å se den danske påvirkningen på artiktetur og bybilde, selv om det i dag er en flott miks av gammelt og nytt. Universitetet ble grunnlagt i 1666 og er i dag en av Nordens ledende lærings- og forskningssentre.

Alt er nært i den lille byen, og det er lett å komme seg rundt både til fots og på sykkel.

Her må man få med seg den fine Domkirken, hvor de eldste delene er fra 1058, den flotte universitetsplassen, Sveriges nest største Arkeologiske museum, Universitetsbiblioteket, den botaniske Hagen og Drottens kyrkoruin – en middelalderkirke fra 1050.

Matelskere må få med seg Saluhallen, som siden 1909 har vært møteplassen for folk som er glad i det kulinariske.

Det er vanskelig å nevne Lund uten å anbefale Grand Hotel Lund også, dette familiedrevne hotellet siden 1899 er et ikonisk sted. Ikke bare å bo, men også å spise på.

Hotellet har en veldig luksuriøs og gjennomført stil, fra lysekronene i ganger og på rom, til kunsten og restaurantene de har flere av. Det føles som å reise inn i de glade 20-årene!

Men det betyr ikke at hotellet er gammeldags på noen måte, på hotellrommene benyttes velværemerket Rituals, man har har toppmoderne minibar med de lekreste lokale produkter, badene er superlekre i marmor og gull, og detaljene er på plass. Som sminkespeilet med både varmt og kaldt lys.

Er man heldig kan man finne håndlagd sjokolade av den lokale produsenten Hovby No9 på senga…

De har også treningsrom samt avtale med et lokalt treningssenter for de som vil være ekstra aktive i ferien.

Frokostbuffeten er heller intet annet enn imponerende, her finner man alt fra lokale produkter, til overnight oats, omelettstasjon, «lag din egen grønnsaksjuice», smoothie, vaffelstasjon og det meste du kan tenke deg. En god start på dagen.

Venstre: Lunsj på Mygel er ikke dumt. Over: Svenske vinmarker, Cabernet Cortis.

Carina Gavelin

Det er min kollega Carina som møter meg i hotellrestauranten på Grand Hotel i Lund, for en middag og prat om Svensk vin, for det er nemlig en av grunnene til at redaktøren er i Skåne på besøk denne septemberuken. Gavelin har en lang fartstid i bransjen, er utdannet som Sommelier, jobber som vinlærer og arrangerer vinturer. Og brenner selvølgelig for svensk vin!

Hun forteller meg at de allerede har mange års erfaring med vinproduksjon i Sverige, mange år med prøving og feiling som nå har gjort at de faktisk produserer en del god vin. Noe også en del nordmenn har oppdaget etter at polet i det siste har begynt å ta inn noe av det.

Hun har troen på at både Sverige og Skandinavia generelt kommer til å finne sin stil, så lenge vinprodusentene tør å stole på seg selv og ikke bare kopierer det de ser i andre land.

«Vi må lage vin under våre forhold og klima, med de druene som passer her. Da blir vinen bra, og ikke minst passer den til maten vi har i Skandinavia».

Selv har hun også dyrket druer i hagen, og etter å ha sett de kontinentale druene sine feile, har hun nå Solaris.

1. Også i Sverige er ginbølgen fortsatt stor.

Så er dette dette med å selge vinen sin, i Sverige har de samme regelverket som i Norge, som hindrer gårdssalget. Men Carina forteller at de nok en gang har det oppe som sak i regjeringen, og denne gangen har de håpet på at en lovendring er på vei. Det hadde gjort livet enklere og bedre for både norske og svenske vinbønder om de kunne fått lov til å selge vinene sine på gården!

Mange av de svenske vingårdene har restaurant og overnatting på vingårdene sine, slik at de har lov til å ha vinsmakinger og selge vinen på restauranten, men altså da ikke flasker til hjemmekonsumpsjon.

Vi er enige om at det er mye spennende som skjer fremover, og er spent på skandinavisk vins fremtid.

Under samtalen nyter vi maten og drikken på Grand Hotels restaurant, Løyrom med Champagne, og Sten Bromans ikoniske whiskey kjøttboller med en deilig fransk rødvin basert på Grenache til. Alt servert av servitører som er professjonelle til fingerspissen.

Vinlisten på denne restauranten er helt fantastisk, og i følge Gavelin helt unik i Sverige. Her finner man alt fra naturvin på glass, til utallige årganger Rothschild og Yquem. Vel verd et besøk for alle vininteresserte.

Og Lund er et flott springbrett for å oppdage resten av denne spennende regionen…

2. Bakermesteren selv hos Leve bakeri.

Skånske Spritfabriken

Dette destilleriet ligger rett utenfor utenfor Lund, og selv om de allerede har et flott sted å besøke er de fortsatt i utvikling. Jan Rothman, eier og destillatør, forteller meg om store planer med gården. Og det kan jeg forstå, de har en stor og flott gård som er meget tilrettelagt for de nye smakerommene, og alle planene de har.

De ble etablert i 2009 og er et familiedrevet selskap og alt blir produsert på lokale produkter med inspirasjon fra Frankrike, Jan har nemlig jobbet for Moët Hennessey!

Deres «G gin» ble kåret til verdens beste gin til gin&tonic i 2017, og det er tydelig at Rothman er stolt over produktene deres da vi besøker han en varm septemberdag,

Først tar vi en liten tur i det lille, men sjarmerende smakslokalet deres, der smakes Gin London Dry, Gin Bubbel, Gin äpple, Gin kaffe og Gin Grape. Alle meget gode, men jeg ble imponert over både Bubbel og kaff e som var veldig godt balanserte og spennende varianter.

Jon tar oss videre med på en gåtur på gården, under et flott epletre som er delt i to eplesorter, får vi smake eplebrennevinet til Skånske Spritfabriken. Selvfølgelig inspirert av Calvados. Og kvaliteten imponerer, meget smakfulle og flotte destillater.

Vi smaker også whiskyen til Jon, den er heller ikke dum. Godt balansert, fruktig og smooth. Vi avslutter turen langt inne på eiendommen på et jorde ved skogen, hvor Jon har plassert en bar hvor han lager en utrolig god gin&tonic til oss med kaffe-ginen. Jeg gleder meg til å se hvordan denne eiendommen kommer til å bli om noen år når Rothmanfamilien får jobbet mer med planene sine, foreløpig er hvert fall produktene deres meget tilfredsstillende.

3. Glad brygger hos Hyllie Bryggeri.

Ravlunda Bränneri og Talldungen

Gårdshotell Hvorfor ikke sjekke inn på det gamle destilleriet Ravlunda Bränneri fra 1907 når du først er i området? Dette er et artig lite Bed&Breakfast som tidligere produserte brennevin til Absolutt Åhus, men som nå er et unikt overnattingssted. De har restaurant med fokus på lokale råvarer.

Et annet alternativ er Talldungen gårdshotell, et veldig lite hotell med en meget kjent restaurant. Restauranten er kjent for sin rustikke og meget gode mat hvor de blander nordisk og øst-europeisk mat! Meget vellykket kan undertegnede si etter en middag der. Vinlisten er også meget bra, også denne med et fokus på øst-europeisk vin, i tillegg til fransk vin. Her får du 4-retters meny til 550 svenske kroner, vinpakken koster 550 kroner til.

4. Naturlige bobler på Ruths.

Skåne som mat- og vinregion

Når det kommer til Sverige som vinland er det i Skåne du finner flest vinprodusenter, og nesten utesluttende ved kysten. Denne regionen har et godt egnet klima til druedyrking, og de har nå så mange vingårder og utviklet vinturisme at de har en egen «Route du vin» (www.vinvagen.se)

For å oppdage både mat- og drikkekultur kan den årlige festivalen Skånes Matfestval være en ide å besøke, de to siste årene har den på grunn av korona vært på samme sted, Landskrona, men som regel arrangeres den ulike steder i Skåne. Her kan man smake alt fra svensk whisky, vin og øl til chili, ost og internasjonal mat.

Nydelig viltkjøtt i Skåne.

Hällåkra vingård og Dryg cider

Her får man to fluer i en smekk, her ligger nemlig ikke bare denne flotte vingården, men også en utrolig flott ciderproduksjon! Dryg cider og Hällåkra deler nemlig på denne flott eiendommen.

Det var Håkan Hansson (69) som i sin tid startet vingården i 2003, og han som tar i mot besøkende denne dagen i Söderslätt, ca. 12 kilometer fra havet. Han forteller at han jobbet i Stockholm i mange år men at han med alderen fikk et sug (eller en liten midtlivskrise, sier han og ler) etter å flytte hjem til gården som har vært i familien i fem generasjoner, noe han gjorde. Så plantet han 700 vinplanter, og resten er historie som de sier. Med hjelp av en dansk vinbonde lagde han sin første batch med vin i 2006, og stikk i strid med det som kan virke naturlig så langt nord – begynte han med rødvin. Nærmere bestemt av druen Rondo. «Det var jo en del som syns vi var gale» sier Hansson lattermild, men legger til at de faktisk har de sørligste vinmarkene i Sverige, så de har godt potensiale for å produsere rødvin.

Til nå vil han si at 2014 var den beste årgangen, men regner med at global oppvarming kommer til å sørge for flere slike «gode» år.

I dag har de 6.5 hektar vinmark og ca. 22.000 vinplanter.

De er sertifisert økologiske og Håkan leker seg litt med både naturvin og amfora, og dette er noe han kommer til å øke produksjonen av i fremtiden.

Kona Lotta kommer etterhvert med nydelig lunsj til oss i vinoteket på gården, et flott tapasfat med lokale produkter som pølser, skinke og ost, brødet og syltetøyet har hun lagd selv. De samarbeider også med en del lokale kokker og arrangerer en del winemakers dinners under normale tider.

Mat og naturvin i god kombinasjon på Lyran.

De har ikke norsk importør.

Elna – the teacher Pet Nat: Innbydende nese med epler, sitrus, mineraler og et hint av røyk. Den er fruktig med god syre, rund, lang og lett strukturert utgang. Fint balansert Pet Nat.

Margaretha (naturvin) 2020: Gul frukt, moden sitrus og mineraler på en spennende nese. Den er fruktig, rund, har god syre og sitter godt. Godt balansert.

Solaris M 2019: Innbydende nese med gule frukter, hvit steinfrukt, sitrus og et hint av banan. Den er fruktig og rund på smak, god syre og den sitter godt. En god Solaris.

Rubin F 2016: Mørke bær på nesen, urter og et lett krydderpreg. Den er fruktig og rund på smak, god syre, sitter godt og strukturert. En artig og god rødvin, lagret på svenske fat.

Pinot Noir 2019: Innbydende nese med røde og mørke bær, bringebær, lett floral og krydder. Den er fruktig og rund med god syre, godt balansert og lang ettersmak. En meget flott svensk Pinot Noir.

Cervi (dessertvin) 2016: fruktig nese med modne mørke bær, krydder og urter. Den er sødmefull og fruktig, fin syre, sitter godt i en lang og behagelig utgang.

Det er John Taylor, en ganske kjent britisk TV-personlighet i Sverige, som driver ciderproduksjonen på gården. Han fikk nemlig et så stort savn etter tørr britisk cider at han i 2018 bare måtte gjøre noe med det. Sammen med kona Torun og kameraten Johan har de ca. 2000 epletrær som de har importert fra England, 15 ulike eplesorter og 4 pærevarianter.

Navnet «dryg» kan oversettes til drøy, de drøyer ut epler til noe mer, men man kan også koble det med det engelske «dry». «Også er vi vel litt drøye da», sier John og ler da vi tar en liten rundtur blant epletrærne på gården.

Det er Torun som er hjernen bak produksjonen og tar seg av det tekniske, hun er hjernen og jeg musklene ler John.

De tilsetter minst mulig svovel og kjører en low-intervention metode for produksjon.

De er fortsatt i utvikling, og kommer til å plante 1000 nye trær i 2023, disse kommer til å være franske og ikke britiske, på grunn av Brexit.

Katja: Den har et deilig eplepreg på nesen, florale hint og sitrus. På smak er den godt balansert, fin sødme og syre, sitter godt og tørt.

Vicky: Modne epler på nesen, sitrus, urter og blomster. Den er fruktig med god sødme og syre, godt balansert, sitter rundt og godt. Begge to flotte og tørre cider!

Malmø er et mekka for naturvin.

Lottenlund Estate

Lottenlund Estate er et must å besøke, dette nye vinhuset som ble etablert i 2016 ligger mellom Helsingborg og Allerum, ca. 60 km uppover kysten fra Lund. Det var Italia og Toscana som inspirerte Tina Berthelsen og mannen til å starte en vingård i Sverige, de ville prøve å se om de kunne produsere god vin i dette kalde klimaet!

Som sagt så gjort kjøpte de opp tomtene rundt huset sitt og plantet 30.000 vinplanter. I år, ca. En uke eller to etter redaktørens besøk i midten av september, var de klare for sin 3. Innhøsting. I 2019 hadde de 5 tonn druer, i 2020 8-9, i år regner de med at de har mer.

De har nemlig hvert år forbedret vinmarkene og optimalisert de forteller David, «husdestillatøren» som tar seg tid en rundtur i vinmarkene denne høstdagen.

De er forberedt på noen stressende dager, det er ikke bare bare å høste druer i kaldt klima. Ikke bare må druene høstes når de er akkurat riktig modne, men de sliter også med at fugler og vepser kommer akkurat da også. Vepsene er spesielt irriterende med at de stikker hull på alle druene forteller David.

De driver på en såkalt low-intervention metode, hvor druene står i hovedfokus. Dårlige druer plukkes bort for hånd.

På de totalt 7 hektarene med vinmark de har er ca. 60% Solaris, pluss Cabernet Cortis, Monarch og Muscaris.

Vinmakeren de har er finsk og ble med på laget i 2021, med en jobberfaring fra New Zealand. Noe Tina syns er viktig, da hun mener at Solaris er ganske like Sauvignon Blanc, og føler at kan blir Nordens Sauvignon Blanc!

De produserer per nå kun hvitvin og rosè, men skal snart i gang med musserende vin og regner med at de slipper sin første rødvin 2023.

Denne dagen er dessverre Berthelsen dobbeltbooket, men stikker innom for et par ord.

Hun har en filosofiom at folk må drikke mindre men bedre, «njute av vinet» som hun sier. Hun er også veldig glad for at hun har fått til det hun har og er veldig engasjert og spent på fremtiden med alle prosjektene deres.

«Det er moro å kunne bygge opp noe som skal være der i generasjoner fremover» forteller hun.

I tillegg til vin driver de også med brennevinsproduksjon, en naturlig måte å bruke druerester på forteller David, som er meget engasjert i ulike brennevinsdrikker. De produserer en slags grappa samt gin nå, men han hinter om at de har en del spennende prosjekter på fat.

Gin&Tonic i det fri hos Skånska Spritfabriken.

De er også i gang med å plante forskjellige eplesorter, da Calvados er noe de kunne tenke seg å eksperimentere med.

Når vi går rundt på gården er det tydelig at de har mange prosjekter også utendørs, det er litt byggeplass akkurat nå, men nye bygninger, frukthager og til og med en «gin&tonic» hage er under bygging. Den sistnevnte skal bli en besøkshage med alle urtene de bruker i ginen sin, artig!

De har i tillegg bier, som polinerer epletrærne deres og produserer honning som de også selger.

David er stolt av den helt nye «pannan» som de kaller destillasjonsapparatet i Sverige, og det er lett å skjønne hvorfor. Det skinnende kopperapparatet skiller seg lett ut i produksjonslokalet.

De slapp nettopp sin første gin, en botanisk gin, 1000 flasker som i følge destillatøren har fått bein å gå på.

Lotima Roselyn 2020 (70% Cabernet Cortis, 30% Solaris): Frisk og fruktig med røde bær, bringebær, fersken, gule frukter og hint av urter. Den er fruktig også på smak, god syre, sitter godt og tørt. En smakfull og rund rosè.

Lotima Selense 2019 (70% Solaris, fatlagret 18 måneder, 30% Muscaris lagret 18% på ståltank, 7 mnd sur Lie): Innbydende nese med epler, gul frukt, smør og hint av fat. Den er kompleks på smak med god syre, fruktig, sitter godt. En godt balansert og fin vin.

Lotima Digestif (druerester av Solaris og Muscaris) 40% alkohol: Råvarepreget av druer, florale toner, sitrus og et lett krydderpreg. På smak er den rund, har en lett fedme, sitter godt! En snill og god grappa, stikker ikke og er en flott digestif.

Botanical Gin (19 ulike botanicals) 40% alkohol: Aromatisk nese, florale toner, sitrus, einebær, pepper og andre krydder. På smak er den lett krydret, rund og fruktig, godt balansert, lang og smakfull ettersmak. En spennende gin, smakfull.

Felix er mannen å nerde om vin med.

Sofiero slott

Dette anlegget ligger rett ved Lottenlund Estate i Helsingborg. Her kan man fint legge søndagsturen, eller lunsjen etter vinhusbesøk. Dette er kongefamiliens gamle sommarstuga, eller sommersted. Nå er det et kombinert hageanlegg, restaurant, museum og yndet konsertarena. En grønn oase med fine turmuligheter og aktiviteter for store og små. Undertegnede nøt en flott lunsj bestående av skånsk hjort og en nydelig tysk Pinot Noir på restauranten, med flott utsikt over hagen og Øresund. Det er lett å sykle til parken fra Helsingborg, men også sentrale busser stopper rett utenfor. Åpent 10-18.00 i April-Desember.

Arilds Vingård

Vil du overnatte på en vingård? Da er Arilds vingård i Kullaberg et alternativ, her har de 23 hotellrom og et antall glamping telt. Vinhuset drives av Annette og Jonas Ivarsson, de falt pladask for denne gården etter et besøk i landsbyen Arild og bestemte seg umiddelbart for å renovere den. Dette er en av de eldste gårdene og bygningene i dette området. De tenkte først å starte et sted for folk å slappe av, men begynte så å tenke i vinbaner… Samtidig som at de fikk 3 barn plantet de de første vinrankene i 2007.

De skjønte fort at de trengte mer kunnskap om vinproduksjon, Annette brettet derfor ermene opp og dro til Tyskland for å studere ønologi, samtidig som hun utdannet seg til å bli sommelier!

I 2010 hadde de sin første innhøsting, samtidig åpnet de restaurant, og hotelldelen fulgte på.

Vinmakeren er amerikanske Joe Roman, og han er like interessert i miljø som ekteparet som eier vingården.

Druene de dyrker økologisk på deres 23 hektar vinmark er Sauvignon Gris, Solaris, Muscaris, Cabernet Cortis og Pinot Noir. Jonas forteller på omvisningen at 20 % av druene deres er Pinot Noir, men at 80% av tiden blir brukt på nettopp disse druene, da de er mye vanskeligere å ha med å gjøre enn Piwidruene.

De har små sauer som «klipper» gresset i vinmarkene samt gjødsler, selv om det ikke er alltid de gjødsler der de skal – som Jonas humoristisk påpeker.

På slutten av omvisningen får vi smake en tankprøve fra inne i vinkjelleren. Vi smaker Lund Solaris 2020, som er en ung og fruktig vin med god syre og som fremviser flott potensiale.

Om du kun vil ha en omvisning på vinhuset kan du møte opp hver dag klokken 5, da er en omvisning samt ett glass vin inkludert for 100 kroner.

Restauranten serverer både mat og et stort utvalg drikke hver dag.

I tilegg til en rustikk men fin 3-retters bestående av burrata med tomatsalat til forrett, «tupp i vin» gryte og et ostefat til dessert blir disse vinene smakt til maten:

Pinot Noir Prèoce Brut Rosè: Fruktig nese med røde og mørke bær, litt emmen frukt, lett urte- og krydderpreg. Den er Fruktig og krydret på smak, god syre, sitter godt og tørt. Strukturert og grei Brut.

Solaris Barruiqe 2019: Fruktig nese med gul frukt, moden sitrus, lett krydder og hint av fat. Den er fruktig med rik smak, fin syre og balanse, rund utgang. En fin fatlagret Solaris.

Pinot Noir 2019: Klassisk Pinot Noir nese med røde og mørke bær, bringebær, lett krydder og røde frukter. Den er fruktig og saftig på smak, lett syre, sitter godt og tørt. En helt grei Pinot, noe ubalansert.

Cabernet Cortis 2019: Mørke bær, lett krydderpreg, urter og lakris på nesen. Den er fruktig og strukturert på smak, god syre, tørr og ganske lang utgang.

Whiskey: Klassisk nese med malt, sitrus, hint av karamell og urter. Den er smakfull og godt balansert, følger nesen og siter godt med et fint fatpreg. En helt grei whiskey.

Tips: Når det er innhøsting kan du møte opp om ettermiddagen å høste druer, da får du en lunsj med vin, samt middag med vinfest når du er ferdig om kvelden.

Kullabergs vingård

Denne utrolig spennende vingården ligger kun 10 minutter unna Arilds Vingård, den virker likevel som en verden unna! Dette er vingården som hette Kullahalvöns vingård frem til 2018. Den eies av Björn Odlander, men hvis du er heldig møter du den selverklærte vin-nerden og gårds-ønologen Felix Åhrberg som har jobbet for vingården siden 2017. Han har jobbet og utdannet seg innen vin over hele verden og har nå som hovedfokus å promotere svensk vin, og da selvfølgelig spesielt Kullabergs vingård sin vin, selv om han er sterkt involvert i den svenske vitikulturen generelt.

Han forteller meg under omvisningen på vingården at terroiret der er veldig spesielt, Kullaberg var den første langflaten som steg opp av havet i området etter istiden. De er i tillegg vær- og temperaturbeskyttet av tre ulike havområder, jordsmonn med den unike bergarten Kullit og har mer sol enn Bordeaux om sommeren!

De har fjorten hektar vinmark, og i tillegg til de «vanlige» druene har de faktisk verdens største beholdning av piwidruen Donau Riesling og et testfelt med mange ulike druer for å se hvordan de reagerer på å vokse der.

I tillegg til druer har de også 1000 plommetrær de lager brennevin av og cider de kjøper inn epler for å produsere.

I sammenligning til dagens situasjon var deres første innhøsting i 2015, og da fra 1 hektar.

Felix forteller at de har veldig stor tro på 2021-årgangen, det er muligens den beste noensinne sålangt.

Hvis du er interessert i å snakke i detalj og nerde er dette mannen å snakke med, her får du svar på alt du lurer på og litt til! Supert for de (inkludert undertegnede) som liker å gå i dybden.

Han sammenligner jobben litt med å være som en detaljspisset lærer som skal hjelpe hver elev med å nå sitt ypperste potensiale, hver drue og vin skal bli sin beste versjon. Og det må man virkelig si at han har lykkes med, hvert fall med produktene som blir smakt i september i år. Så får vi se hvordan 2021-årgangen blir da, spennende!

`Tørr eplecider: Frisk og fruktig nese med epler, sitrus og et lett brødpreg. Den er frisk og fruktig også på smak, følger nesen med en tørr og fin utgang. Flott tørr cider!

Halvtørr eplecider: Deilig preg av modne epler på nesen, fruktig og innbydende. Den er smakfull, pen sødme og god balanse, fin utgang.

Josefinelust Rosè Brut 2019: Mørke bær, sitrus, krydder og urter på nesen. Den er kompleks og krydret på smak, god syre og struktur, sitter godt. En godt balansert og flott musserende vin.

Lyckeri 2020: Frisk og fruktig nese, gule frukter, urter, sitrus og krydder. Den er fruktig også på smak, rund, god syre og balanse, lang utgang. En flott og smakfull basis-vin.

Skäret rosè 2020: Konsentrert og innbydende nese, godt bærpreg, krydder og hint av fat. Den er kompleks og smakfull, god syre, lang og krydret utgang. En riktig smakfull og fin vin!

Askesäng 2020: Gule frukter, sitrus, toast og fat på nesen. På smak er den fruktig, har god syre, flott balanse og en lang og deilig ettersmak. Her snakker vi det neste hvite Burgund, fantastisk vin!

Gyllenröd oransje 2020: Spennende nese med appelsinskall, gul frukt, hvit steinfrukt, sitrus, mandler og mineraler. Den er godt balansert på smak, rund, et deilig skallapreg, lang og lett strukturert ettersmak. Sitter godt og tørt, deilig oransjevin.

Immelin 2019: Eple, sitrus, fruktig nese, lett kompleks, urter, gress og fat. Den er kompleks og fruktig på smak, rund og godt balansert, sitter godt. En fint balansert og god vin.

I tillegg til de offisielle vinene smakes også Immelin 2020, med bottleshock. Den er meget lovende for å si det mildt. Det samme er den nye rødvinen deres som er basert på Rondo og Regent, tilsatt litt hvitvin! Jeg kan si så mye at den er meget fruktig, kompleks og spennende. Gleder meg til den kommer og er klar…

Apelåker (brennevin, 270 flasker): Spennende nese med et rått eplepreg, florale toner, sitrus og urter. Den er fruktig, rund og smakfull, godt balansert og sitter godt.

Bränneslyckan Drue Fatlagret: Innbydende druepreg, råvarepreget, sitrus, lett krydder og fat. Den er fruktig og rund på smak, godt balansert, lang ettersmak. En deilig «grappa» fra Sverige.

Apelåker fatlagret: Fruktig og innbydende nese, modne epler, sitrus, krydder og fat. Den er konsentrert og deilig på smak, godt balansert, smakfull, lang ettersmak. God avec!

Sitronlikør: Deilig og innbydende nese med modne og søte sitroner, hint av urter. Den er sødmefull og fruktig på smak, fin syre, generelt godt balansert søt likør, sitter godt. Nydelig sitronlikør.

Fra midten av september til midten av oktober, midt i innhøstingen, arrangerer vingården omvisning og vinsmaking til 395 SEK per pers. Da får du tre viner og et brennevin å smake. Om sommeren er vinbaren Skänke åpen, et flott sted å nyte et glass vin eller to med utsikt over vinmarkene.

Ransviks Havsveranda

Når du først er på Kullaberg så kan lunsj på Ransvik Havsveranda være å anbefale, det har det faktisk vært i 100 år. Originalt ble dette stedet bygget som «Kaffestugan» i 1921, for at badegjestene kunne få seg litt ernæring mellom syndene. Og med syndene så mener vi selvfølgelig «Synden i Mölle». Den svenske synden ble til i Ransvik, da folk begynte å bade nakne sammen av begge kjønn. Selvfølgelig var de ikke nakne slik vi tenker i dag, men med 20-tallets store badedrakter, men det var likevel starten på noe som skulle bli en fin tradisjon, dog det var litt av en skandale på 1920-tallet i Sverige.

Dette er et nydelig sted som absolutt er finest om sommeren, men som også er utrolig flott om våren og høsten. Det frister kanskje ikke med et bad på denne årstiden, men utsikten er det ingenting å utsette på.

Her er både menyen og vinlisten kort, men god! Og det er jo det viktigste!

Dryg cider.

Georgisk marani i Sverige

Marani er en georgisk vinkjeller, og det er ikke akkurat flust med de i Skandinavia for å si det sånn. Men å si at det kun er en kjeller er å gjøre det veldig enkelt, for mange georgiere er dette nesten hellige steder de produserer vin! Og når vinproduksjonen deres kan dateres såpass mange tusen år tilbake i tid så kan man jo tenke seg tradisjonene som ligger bak.

Vejby vingård ligger i Bjäre, ca. 21 meter over havet på en halvøy i Skåne i nærheten av vakre Vejbystrand. Det er en familiedrevet vingård som jobber økologisk og biodynamisk, og da selvfølgelig etter georgiske prinsipper!

Det er interessant å høre eieren og vinmakeren Jeppe Appelin snakke om dette, her snakker vi dedikasjon. Han fikk inspirasjon til å lage vin, nærmere bestemt rødvin, i Danmark. Som mange andre rødvinsprodusenter i Sverige har opplevd, så syns folk det var galskap.

«Men hjertet har alltid rett» sier Jeppe.

Det har tatt tid å bygge opp vingården, de plantet de første vinstokkene for 14 år siden, og har bygd maranien selv, bestilt krukker fra Georgia og installert de etter beste evne! De brukte 10 år på å gjøre ferdig vingården, nå har den vært åpen i 5 år.

De tar gjerne i mot besøk og deler sin filosofi , og her er det flott å stoppe innom for et glass vin, en vinsmaking eller lignende, for det ligger ypperlig til om du sykler Kattegattleden!

De satser på enkeltvinmarksviner og er rene pionerer i regionen når det kommer til å utvikle den lokale vinkulturen. De har lenge hatt fokus på vinturisme, og arrangerer alt fra åpen bar, til omvisning med smaking og opplevelser som drueplukking, «vinmaker for en dag» og winemakers dinners.

Chambjierre rosè Pet Nat 2015: Kompleks nese, mineralsk, våt stein og hav, epler, krydder og røde bær. Den er smakfull, følger nesen med god syre, mineralsk og salt, lang utgang som sitter godt. En utrolig spennende Pet Nat!

Rosè 2012: Kompleks nese med røde epler, mørke bær, rød frukt, utviklet. Den er fruktig med god syre, kompleks også på smak, lett utviklet rund og fin utgang. Wow, en 9 år gammel rosèvin produsert på natuvinsmetode som fortsatt er høyst levende og god!

Bjierreolais Clarèt 2014: Frisk og fruktig nese, røde og mørke bær, skogsbær, urter og krydder. Den er tørr og strukturert, god syre, rund, sitter godt og syrefriskt. En artig Clairet.

Röbjierre 2015: Kompleks nese med mørke bær, krydder, sydlandske urter. Den er fruktig på smak, tørr med god frukt og syre, lang utgang med god struktur. En utrolig spennende og god vin!

Appelin Reserva Regent 2015: Kompleks nese med mørke og røde bær, tørket frukt, lakris, krydder og toast. Den er tørr, god syre, integrert alkohol, lang og rund ettersmak. En meget godt balansert og god vin med en fin struktur.

Mat og drikke hos Arilds vingård.

Malmø

Malmø er et flott utgangspunkt til å oppleve Skåne, her får du byfølelsen samtidig som du er nær naturen og alle vingårdene. Lei gjerne sykkel på sommerhalvåret, det er en fin måte å komme seg rundt på.

Overnatting:

To hoteller å anbefale i Malmø er:

  • Story Hotel Studio Malmö. Dette hotellet ligger midt i sentrum og er et moderne og flott hotell. Takbaren er både flott å ta seg en cocktail på på kveldstid, men du får også servert frokosten her til en meget flott utsikt! Rommene er utrolig flotte og har samme fine utsikt over havet, og betjeningen flinke. Hvis du vil trene av deg litt god mat og drikke har hotellet avtale med et meget flott treningssenter kun få minutter unna.
  • Comfort Hotel. Dette hotellet ligger meget praktisk til, 150 meter unna sentralbanestasjonen og alt av Malmös underholdningstilbud. Det er et elegant hotell med et utrolig flott treningssenter for de som er interessert i det.

Midt i Malmø by kan du for eksempel besøke ciderprodusenten Fruktstereo, en utrolig artig produsent mange kanskje allerede har sett på Vinmonopolet! De eksporterer 90 % av det de lager. «Vi bruker mest epler og pærer, men vi gjærer egentlig alt vi finner» forteller en av de som jobber der. De har også morsomme navn som Plomedian Rapsody og Wynona Cider på produktene sine.

Mathallen i Malmø, Saluhallen, er også verd et besøk, her har de alt fra ost, skinke, sjømat og sjokolade, til Pet Nat og gelato. Sett gjerne av noen timer om du er glad i å gå rundt å smake og shoppe matprodukter. Lunsjen kan du med fordel ta på den spennende lille restauranten Mygel som drives av 3 driftige damer. Der er det ny meny hver dag med italiensk-inspirerte retter. Maten er frisk og smakfull og de få vinene de har passer godt til.

Fortsatt lyst på litt bakst? Stikk innom kultbakeriet Leve, spesielt om det er fredag for deres limited edition veganske donut, som som produserer lange køer hver helg!

Historien til de unge to bakerne er unik, Martin – en av de to forteller at han begynte ganske tilfeldig med å bake brød hjemme. Det ble så godt at venner begynte å kjøpe av han, og i 2017 satt han plutselig med et eget bakeri… De lager brød på gamlemåten og med urkorn, samt mye vegansk bakst.

Man kan bli tørst av bakverk, da kan man ta turen innom Hyllie Bryggeri som åpnet i april i år, også dette midt i sentrum. Et flott lite bryggeri med et godt utvalg øl og et kult taproom med god stemning. Hovedbryggeren Johan har bodd på New Zealand i mange år og mange av de 8-10 ølene de lager er inspirert av det, de lager hele tiden noe nytt og har kun 2 øl i basisutvalget sitt. Erik som er ansvarlig for salg og marketing står også bak Great Swedish Beer Festival, hvor de samler 100 bryggerier hvert år!

Care/Of cocktailbar er stedet om man skal unne seg en cocktail, en fantastisk bar som kan sammenlignes med de aller beste i Oslo. Her får du detaljert forklaring og innføring i drinkene. Og for noen drinker…!

Undertegnede avsluttet Skåneturen med cocktailen You cant deny, Im a Fungi: Whisky, røstet sesam, kantarell og PX Sherry.

Tur utført sammen med Visit Sweden og Visit Skåne. For mer informasjon: www.visitskane.com

Restauranter:

Restauranter i Malmø sentrum:

  • Lyran. Dette er en utrolig interessant restaurant, her serverer de en meget spennende meny basert på råvarer. Du får altså ikke se rettene men råvarene brukt i de. For eksempel kan det stå «Zucchini from Los Perros», så er det opp til din egen fantasi å finne ut hva det er. Undertegnede testet menyen og kan absolutt anbefale den, menyen koster 600 kroner – vinpakken 550,-. Med andre ord en meget god pris om man skal sammenligne med norske priser.
  • Ruths. Høres kanskje ikke spennende ut, men det er til du setter deg ned og får se både mat- og drikkemeny! «Moderne europeisk husmannskost i form av kreative retter i sesong og spennende viner» er en treffende beskrivelse.
  • Restaurant Västergatan. Dette er en intim og fin restaurant som drives av Olle Ahnberg og kona Sofie. Her serveres såkalt ukomplisert nordisk mat med nøye utvalgte viner til. Prisene er meget gode, vinene er utrolig gjennomtenkt og maten er alt annet enn enkel. Sjømaten er absolutt å anbefale.

Fakta

Det er enkelt og billig å fly til København for så å ta toget over den kjente broen til Skåne, på togstopp nummer 3 finner du Malmø, på stopp nummer 4 Lund.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy