1486 Views

Somontano – et lite vinområde nord i Spania

Oktober 12, 2017
Somontano – et lite vinområde nord i Spania
Skrevet av:

administrator

Somontano ligger nord-øst for Rioja i Spania, i Aragon fylke som grenser til Catalonia. Somontano betyr «Ved foten av fjellet», og ligger bare en times kjøretur fra Pyreneene med sine fantastiske fjellformasjoner. Det tar omtrent 2 timer å kjøre fra Barcelona, men om ikke lenge åpner hurtigtoget sin rute i denne retningen, og man stiger av toget i nabobyen på under halvparten av tiden!!

Dette er Somontano klar over, for nå rigges det for entusiastiske og optimistiske lokale myndigheters tro på vekst etter mange år med stram økonomi og ungdomsflukt til andre storbyer som Madrid, BIlbao og Barcelona.

Flyktet over til Somontano 

Somontano er et lite vinområde med bare 33 vinprodusenter på totalt 4732ha dyrket mark. Vinrankene ligger på 300moh til 850moh, mellom fell og ørken. Da DO Somontano ble etablert i 1984, var det kun 5 klassifiserte vinprodusenter. Den eldste av dem heter Lalanne og ble først etablert i Bordeaux i 1843. Det er slik historien starter for Somontano. Da Phylloxera kom til Frankrike i 1860-årene, flyktet noen vindyrkere over Pyreneene og slo seg ned i Somontano. Her fant de det de lette etter. Høye fjell som beskyttet mot nedbør, kontinentalt klima med kalde vintere og varme sommere og store temperaturforskjeller mellom natt og dag. Her dyrket de sine franske druesorter.

Lalanne etablerte seg i 1894 som den første av vinprodusentene med franske druesorter. Etterhvert økte interessen for de franske druene blant de andre produsentene, og idag er bruken av druer en blanding mellom franske og spanske druesorter.

De røde er moristel, tempranillo (som tidligere ble kalt negrilla), garnacha tinta, parraleta, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir og syrah. De hvite er garnacha blanca, alcañón, macabeo, chardonnay, gewürztraminer, riesling, og sauvignon blanc. Oppbindingsmetoden er stort sett double guyot eller double cordon som det kalles i Spania. Bushwines eksisterer også, og henger igjen fra gamle dager. Det er lov å vanne når det er nødvendig, og da brukes dryppsystem.

Vintur til Somontano

Intervju med Turistrådet Somontano

Vi snakket med Jesus Lobera i Turistrådet i Somontano for å høre hvilke planer de har fremover. 

Hvilke planer har dere for området?

Vi er en del av Aragon, og styres fra den autonome regjeringen der. Men det finnes også lokale muligheter til tiltak. Høyhastighetstoget stopper 50km fra Barbastro i Huesca og Zaragoza, det går busser derifra til Barbastro. Området har 3-400 000 turister pr år, der Alquezar er mest besøkt i området. Men vi har også Routa el Vino som en viktig kanal for markedsøringen av våre viner. Renfe (tilsvarende NSB i Norge) er hovedaktøren for markedsføring av vinområdet Somontano. De bruker websiden sin og driver aktiv markedsføring på stasjonene sine.

Hvilken type turister ser dere mest av?

Vin, kultur, og fjell er viktige faktorer i Somontano. Vinkonseptet deres har gitt økt turisme fra andre grupper innen blant annet friluftsliv. Det er 3 ulike grupper turister: Unge familier, eldre mennesker, og unge mennesker. Mye franskmenn, menn Nederlan, Belgia og England er også godt representert. Engelskmenn er opptatt av fuglelivet, ettersom Somontano har et rikt fuglevli og den største andel rovfugler i Europa. Den mest interessante gruppen å få til området på korte weekendturer er vinturister. Websiden til Routa del vino er linket til turistrådet sin webside og turoperatørene skreddersyr pakker. Turistbussen i Barbastro arrangerer 1,2 og 3 dagersturer, med besøk på vingårder, vinsmakinger og matopplevelser. Vinturismen er i stor grad familier. Barna kan være med inn på vingårdene, men ikke alltid hele veien. Det er også mye eldre mennesker som deltar på disse turene.

Er dere aktive i satstningen på vinturisme fra andre land?

Vi satser mest på nasjonal turisme. Og den lokale satsningen går på mottakelsen av turismen. Det er reisearrangørene som markedsfører seg i sine respektive land.

Intervju med D.O. Somontano, president Mariano.

Hva er funksjonen til D.O. Somontanto?

D.O. består av 50% vinprodusenter og 50% vindyrkere. Vi sjekker kvaliteten på vinen, og driver PR for Somontano vin. I dette arbeidet, er det viktig å dyrke druenes regionale kvaliteter. Somontano har et utvalg av 15 druesorter, og forskningserfaring fra 40-50 år tilbake.

Hvilke regler gjelder for bruk av disse 15 druesortene inne D.O.?

Man kan blande alle druesorter. Men alle nye blends må godkjennes av D.O. Om man ønsker å skrive ett enkelt druenavn på etiketten, må det være 85% av druetypen i vinen. Hvis det er flere druetyper i vinen og ingen har over 85% andel, så står den med mest først. Prosenten trenger ikke å stå. Unge viner kan ikke skrive druetype på etiketten og kalles gjerne Crianza. Cabernet sauvignon og merlot er de mest brukte røde druene. Chardonnay og gewürstraminer er de mest kjent hvite.

Er det krav til avkastning innen D.O. Somontano? Og finnes det et fokus på økologisk dyrkning?

Avkastningen har et minimumskrav på 2800 planter per hektar og maks 8000kg druer. Dette gir en gjennomsnittlig avkastning på cirka 450hl. Problemet er å holde alkoholen nede. De franske druene har et naturlig høyt syrenivå på 6-7g. De spanske har et lavt syrenivå på 2-3g og en høy alkoholprosent på 14-15%. Derfor kan man ikke bare operere med en maks grense på antall hektoliter, men også en minimumsgrense, så vinen holder den standarden man ønsker i D.O. Somontano. Maloloaktisk gjæring er også et viktig virkemiddel for å dempe syren. Økologisk og biodynamisk dyrkning finner man hos små bodegaer. Samtidig jobber D.O. med redusering av sprøytemidler og sulfat.

Hvordan har utviklingen vært siden starten på D.O. Somontano i 1984?

D.O. Somontano har nylig fått EU midler. Dette har hatt stor betydning for replantering og vedlikehold. Det har ført til en mer strømlinjeformet indyrkning som gir litt mer forutsigbarhet for konsumenten. 

Nettsiden til D.O.P Somontano gir tips om festivaler og vinruter i området.

 

Vintur til Somontano - OSCA Bodegas

Vinprodusenter i Samontano

Tar du turen til Samontano bør du undersøke noen de viktigste vinprodusentene i Somontano.

Blecua winery

Vingården etabler i 1986: Selskapet etablert i 1996. Bruker druesortene cabernet sauvignon, garnacha, tempranillo, og merlot. Håndplukker druene tidlig på morgenen før det blir for varmt. Bruker ravitasjon i vinifiseringen. Fermentering på 18000 liter store eikefat. Malolaktisk gjæring på 225 liters eikefat. Druesortene lagres hver for seg i 12mnd på nye fat. Etter blending, ytterligere 10mnd i de samme fatene. Deretter 3 år lagring på flaske.

Vinas del Vero winery 

(Eier av Blecua winery) 5mill flasker i året. Eies av Pio Pepe siden 2008. Bruker ståltanker som er tredelt med luftlomme mellom etasjene. Dette kontrollerer temperaturen på vinen. En maskin som går på skinner mellom tankene, sørger for 2.press. Høster 115 ulike plots som lagres på hver sin ståltank. Totalt 250 ståltanker á 65000 liter, men pga luftlommene, brukes bare 18000 liter pr tank. Resten er luft! En av de 10 største og mest kjente vinprodusenter med egne vinmarker, 1032ha hvorav 760ha er egne. Har langtidskontrakter med vindyrkerne.

Lalanne winery

Etablert 1894 (1842 i Bordeaux) 120 000 flasker i årlig produksjon. Eldste i Somontano og den første som startet med franske druer. Bruker druesortene cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, syrah og tempranillo. Mesteparten lagres på fransk eik og litt lagring på opp til 7 år gamle amerikanske eikefat. Fermenterer druene på sementtanker og gamle store eikefat. Bruker ingen tilsetningsstoffer.

Enate winery

Etablert i 1991, og produserer 3,5 mill flasker i årlig produksjon. Har 500ha egne og kjøper fra 80ha på lange kontrakter. Avkastning på 600hl på rød og opp til 900hl
på hvit. 80/20 franske/amerikanske eikefat, cirka 7-8 år gamle. Byttes ut hvert år for de enkle vinene. De beste vinene blir lagt på nye fat. 30-40% eksport til 35 land.

Pirineos winery

Etablert i 1993. Kooperativa vitivinicola del Somontano eier 24% av selskapet. Bruker alle de 15 ulike druetypene som er tillat i D.O. Men har også moristell og parraleta som er lokale druesorter.

Bodega Osca

Startet i 1918. Flasketapping fra 1985. Første registrerte bodega i D.O. i 1984, og første godkjente vin. Produserer 200000fl pr år. Startet med lokale og spanske druesorter, men tok i bruk franske druer fra 1990 etter hvert som de ble godkjent av D.O. Riesling og pinot blanc ble godkjent for 4-5 år siden. De lokale druesortene står per i dag for bare 10%, men 60% av produksjonen til Osca er lokale druesorter:. Tempranillo, garnacha(blanca, rosado, tinto), moristel, macabeo og parraleta. Eksporterer 25% av sin produksjon.

El Grillo y La Luna winery

Etablerti 2007, og har 30ha vinmarker og en produksjon på 150 000 flasker. Jobber med den kjente vinkonsulenten Michel Roland, og i stor grad etter biodynamiske metoder. Bruker druesortene Cabernet Sauvignon, syr ah,garnacha,merlot,tempranillo,chardonnay, gewürztraminer, og sauvignon blanc. Plukker og selekterer druer for hånd. Hver druesort og parsell lagres på egne store eiketønner. Lager vinen Super Grillo tinto, med en produksjon på kun 1000 flasker. En fantastisk vin med superkonsentrasjon, god balanse og lang finish.

Les også om Spanias mes kjente drue: Tempranillo

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy