2917 Views

En musserende familie

Hva får du når både mor, far og datter er lidenskapelig opptatt av å lage musserende vin? Masse nydelig vin fra tre forskjellige vinhus vel! Vi begynner med mor.

Juni 22, 2021
En musserende familie
Skrevet av:

Mona Haugen-Kind

Marie Courtin

Dominique Moreau tok sine første skritt i vitikultur i 2001 da hun begynte å lease en vingård i Polisot i Côte des Bars. I 2005 tok hun over den og kalte den opp etter bestemoren, Marie Courtin, en dame hun så meget opp til.

Fra å ha 1 hektar økte hun til 2.5 hektar vinmark, mest fokusert på Pinot Noir, men også litt Chardonnay og Pinot Blanc. Den sistnevnte har hun ikke selv brukt i sine viner, men gitt til naboen Champagne Piollot.

Fokuset for Dominique har fra starten vært enkeltvinmarksvin, enkeltdruevin og årgangsvin. Hun har også hatt stort fokus på miljøvennlig vinmaking og har siden 2007 vært sertifisert biodynamisk, samt medlem i organisasjonen «Renaissance des Appellations» av Nicolas Joly, med sine strenge regler. Hun liker også å lage viner uten dosage (tilsatt sukker red.anm.)

Det er verd å nevne at hun også er en veldig spirituell kvinne, og bruker pendel aktivt til å ta valg i vinmakingen. «Efflorescence» betyr noe sånt som å «utvikle seg i evigheten», da Moreau føler at vinen utvikler seg fra første stund og helt til du har den i glasset og drikker den.

Marie Courtin Efflorescence Extra Brut 2014 (1.) finnes på Vinmonopolet, i likhet med samme vin i 2016-årgang. Den er produsert på 100% Pinot Noir, har hatt 9-10 måneder på fat, 12% alkohol og zero dosage.

Vinen har en lett utviklet og fruktig nese, røde epler, sitrus, hint av mineraler og kjeks. Den er rik på smak, god frukt og syre, en lett struktur helt ut i en lang utgang. En tørr og frisk Champagne som allerede er 7 år, men tåler flere år i kjelleren. Godt kjøp.

Champagne Piollot Père et Fils Dette vinhuset grenser mot Marie Courtin, og drives som du sikkert har gjettet: av mannen til Dominique, Roland Piollot.

Vinhuset har aner tilbake til 1800-tallet med grunnleggeren Athanase Poillot (1817-1906), Robert Poillot som var andre generasjon sto for utvidingen av vinmarksareal og utvelgingen av de beste plottene. Sønnen Roland som tok over i 1986 tok steget videre med markedsføring, samt miljøaspektet ved vingården.

I 2009 la de om til økologisk vinproduksjon, så til biodynamisk.

Piollot Père Come des Tallants 2017 (2.) er en av flere Champagner fra Piollot tilgjengelig på Vinmonopolet. Det er en ren Pinot Noir, 12% alkohol og zero dosage. Den er lett utviklet og rik på aroma, deilig brødbakst i kombinasjon med rød frukt, sitrus og epler. Den er smakfull med god fylde og frukt, fin syre, lang og vedvarende utgang. En utrolig flott Champagne, godt kjøp.

(Syns du vinen ser kjent ut? Den drikkes i NRK serien Exit, til skalldyr!)

Dame Jeanne

Når du vokser opp med to foreldre som er så interessert i vin at de må ha hver sin vingård å «leke seg i» smitter det gjerne over på barna… 6. generasjon Piollot, Jeanne, har definitivt blitt smittet av vinbasillen. I tillegg til å jobbe med kommunikasjon og i kjelleren på familievingården Piollot Père et Fils lager hun også sin egen vin.

I motsetning til foreldrene som er basert i Champagne er det Burgund hun har festet blikket på, nærmere bestemt i Molesme, men fortsatt kun 20 km fra foreldrenes vingårder. Her produserer hun sin egen vin under navnet Dame Jeanne (2017) på sine 2.3 hektar sammen med partneren Gennaro de Miccoli. De praktiserer økologisk vinproduksjon.

Vinene fra Jeanne er rykende ferske og kom på Vinmonopolet i mai.

Dame Jeanne Prémices Brut Nature (3.) er i likhet med foreldrenes viner en ren Pinot Noir, den har 12% alkohol og 6.8 gram sukker per liter. Innbydende nese med røde bær, epler, sitrus og hint av kjeks. Den er fruktig, lett kompleks, god mousse og syre, sitter godt og tørt. En veldig smakfull og god musserende, lang ettersmak. Godt kjøp.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy