This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Tidenes største gintest: Nordisk gin
Også våre naboland er gode på å blande med einebær.
Gintesten ble første gang publisert i Vin & Brennevin 02/22, men siden den gang er flere gin testet og lagt til.
Hvis du søker på Vinmonopolet kommer det opp at det er 498 ulike gin som selges i Norge. Bare i England eksisterer det i dag 360 destillerier som lager gin, og interessen har eksplodert også her hjemme. En drøy femtedel av ginene tilgjengelig på Vinmonopolet lages faktisk i Norge.
Våre eksperter har smakt seg gjennom et stort utvalg av gin i ulike kategorier. Denne våren vil vi publisere ukentlige artikler med alle smaksnotatene. Først ut var gin fra Storbritannia. Deretter fulgte japansk gin, pink gin og norsk gin. Denne uken har turen kommet til gin fra øvrige land i Norden.
Hvis du savner en bestemt gin kan du sende en epost til redaksjonen@vinbrennevin.no, så vil vi oppdatere etter hvert som vi får smakt oss gjennom
Les også: Fem freshe gindrinker du kan lage hjemme
Noen gin-typer:
Old Tom Gin en litt søtere gin, med lenger historie. Cocktailen Tom Collins er laget spesielt for denne
London Dry er den tradisjonelle ginen, med preg av einebær og sitrus. Den desidert vanligste
Navy Strength har minimum 57% alkohol for at den skulle kunne fraktes sammen med kruttet ombord skipene til den britiske marine
Botanical har tonet ned einebærsaromaen til fordel for andre smaker og lukter, en moderne kategori
Fatlagret gin har vært lagret på andre typer fat, og tatt smaker derfra, for eksempel fra konjakk, whisky og vin, eller eik og vanilje
Pink gin er en ny kategori som oppsto i 2018, og var ment som en slags drink, med mye sødme og røde bær
Smaksatt gin er et samlebegrep for gin som er tilsatt ulike smaksrike ingredienser, gjerne frukt, bær og blomster
Sloe gin er en gin med mindre alkohol som er tilsatt slåpebær, som kan minne om kirsebær eller søte plommer
Fakta om gin:
- Ordet gin er en forkortelse for genever, som igjen stammer fra det latinske ordet juniperus, som betyr einer.
- I dag er England på fjerde plass når det kommer til mengde gin som blir drukket. Spanjoler, nederlendere og belgiere topper listen. (kilde. Altomgin.no)
- Gin er den mest populære sprittypen i cocktails, og historisk sett har det alltid vært ment å blandes ut
Nordisk gin
Himbrimi The Old Tom Gin
Produsent: Brunnur Distillery
Land: Island
Varenummer: 11495802
Volum: 50 cl
Alk: 40 %
Pris: 598,80
Vurdering: En gin man enten liker eller hater, med litt honningpreg, og som smaker litt smaksatt.
Passer til: Det blir juleaften med ingefærøl i denne.
Hernö Old Tom Gin
Produsent: Hernö Dist.
Land: Sverige
Varenummer: 7356702
Volum: 50 cl
Alk: 43 %
Pris: 474,90
Vurdering: Denne har blitt kåret til verdens beste Old Tom. Den er floral, veldig god, ettersmaken sitter i veldig lenge, en av de beste, og desidert den beste av Old Tom-ginene. Den er veldig godt balansert.
Passer til: Denne er god i en Tom Collins, i en Gin Tonic eller bar
Spirit of Hven Navy Strength Gin
Produsent: Spirit of Hven Backafallsbyn
Land: Sverige
Varenummer: 7411502
Volum: 50 cl
Alk: 57,1%
Pris: 685,00
Vurdering: Den kommer fra Hven, en liten øy mellom Sverige og Danmark. Veldig sterk alkoholsmak og –lukt. Smaker litt maursyre. Forholdsvis dyr, og egentlig ikke så god, en av testens dårligste.
Passer til: GT, tonic og sitrusgarnityr.
Himbrimi Winterbird Edition London Dry Gin
Produsent: Brunnur Distillery
Land: Island
Varenummer: 11495702
Volum: 50 cl
Alk: 40%
Pris: 549,30
Vurdering: En god nippe-gin som man kan kose seg med. Veldig smooth og tilgjengelig i smaksbildet.
Passer til: Hylleblomst-tonic, timian og lavendel.
Hernö London Dry Gin
Produsent: Hernö Dist.
Land: Sverige
Varenummer: 2893202
Volum: 50 cl
Alk: 40,5%
Pris: 464,90
Vurdering: Typisk nordisk gin som minner litt om double gin og Oslo Gin. Litt spiss på smak, og den river litt på en god måte. Floral og fin, og smaken treffer høyt.
Passer til: Kverna sort pepper og sitronzest, så kan man eksperimentere litt med tonicen.
Njord Distilled Mother Nature Gin
Produsent: Spirit of Njord
Land: Danmark
Varenummer: 2161002
Volum: 50 cl
Alk: 40%
Pris: 702,90
Vurdering: Lukter først fusel, etter hvert kommer det veldig mye frukt. Virker litt emmen, og har noen av bismakene til grappa. Blant de dyreste ginene.
Passer til: Putt den i en fruktpunsj.
Himbrimi London Dry Gin
Produsent: Brunnur Distillery
Land: Island
Varenummer: 11495702
Volum: 50 cl
Alk: 40%
Pris: 549,30
Vurdering: En god nippe-gin som man kan kose seg med. Veldig smooth og tilgjengelig i smaksbildet.
Passer til: Hylleblomst-tonic, timian og lavendel.
Arctic Blue Gin
Produsent: Chef & Chevalier’s
Land: Finland
Varenummer: 10050102
Volum: 50 cl
Alk: 46,2%
Pris: 499,90
Vurdering: Denne har mye kryddersmak, i tillegg til at den gir en skogsfølelse med smak av røtter og blåbær. Et delikat, nordisk smaksbilde.
Passer til: Begynn med en tørr tonic, en indian eller hylleblomst, putt opp i blåbær og jobb deg utover.
Kyrö
Produsent: Kyrö Distillery Company
Land: Finland
Varenummer: 2204102
Volum: 50 cl
Alk: 46,3%
Pris: 529,90
Vurdering: Søtlig på nesa, klare tydelige enebærtoner. Sitrus, både på lukt og smak. Knallfint sitruspreg. Søt nok i seg selv, men kompleks og dybde. Har behagelig enebær.
Passer til: Røde bær, rips og tyttebær, og tørr tonic i en GT.
Les også: Tidenes største gintest: Britisk gin
Les også: Tidenes største gintest: Japansk gin
Les også: Tidenes største gintest: Pink gin
Les også: Tidenes største gintest: Norsk gin
Ekspertene:
Ole Jørgen Borg, gin-entusiast med Instagramkontoen the.gin.junkie. Mitt forhold til gin startet når Bareksten og Harahorn kom på markedet. Jeg hadde lenge et anstrengt forhold til GT, noe som nok skyldes utallige raid av egne og andre foreldres barskap hvor det var mye av ymse kvalitet. Gin er for meg den perfekte cocktail når du setter sammen de rette ingrediensene. Selv så eksperimenterer jeg mye med gin i egenkomponerte cocktails med siruper jeg lager selv. I Norge har interessen for gin eksplodert, det samme har antall destillerier gjort de siste åra. Jeg er redd vi kommer til å se det samme her som vi gjorde når det ble en overetablering i mikrobryggeribransjen, det kommer til å bli noen konkurser, dessverre.
Bareksten botanical er favoritten, gjerne med fevertree sin Indian tonic og zest av sitron.
Lars Madsen, grunnlegger av Oslo Ginfestival. Gin er vel noe av det beste jeg vet og interessen startet hjemmefra godt hjulpet av en engelsk bestemor og klassiske cocktails til jul og familesamlinger. Jeg fullførte jussen men kjedet vettet av meg underveis så jeg visste jeg ville gjøre noe annet – da jeg så ginbølgen ta av ute i Europa men ingen hadde gjort noe her hjemme bestemte jeg meg for å starte Oslo Ginfestival.
Interessen for gin i Norge er fantastisk morsom å oppleve. Vi er et folk som er opptatt av god mat og drikke, lokale og rene råvarer: Samtidig har vi laget brennevin, lovlig og ulovlig, i mange hundre år, så når norske ildsjeler satte i gang med ginproduksjon hadde de alle forutsetninger for å lykkes.
Det er fryktelig mye godt der ute så vanskelig å plukke ut en favoritt men i det siste har det blitt mye forskjellige Navy Strength gins som jeg føler passer ekstra godt i klassiske cocktails som Negroni og White Lady eller en GT
Jakob Kielland, tidligere barsjef på ginbåten MS Nobel
Jeg avskyr en dårlig Gin Tonic med to isbiter i et plastglass, generisk skvip og en skive sitron. Først da jeg fikk servert drinken av noen som kan det, en Hendrick`s med Feever-Tree og agurk, for omtrent 15 år siden begynte interessen.
Nordmenn er glade i å reise og har blitt servert spennende varianter av Gin Tonic på ferier i Europa i en årrekke. Plutselig ble tonic, glass, isbiter og garnityr viktigere, i tillegg til at smaksspekteret ble kraftig utvidet. Det bygger nok også videre på mat og vininteressen som kom i forkant. Folk hadde allerede lært seg noe om hva de likte og ikke likte og den kunnskapen var lett å overføre til drinker.
Harahorn (Det Norske Brenneri) må få en god del av æren for den norske ginoppblomstringen. De viste at det var mulig å levere en god og moderne gin produsert i Norge. At det nå er så mange andre gode produsenter, er fantastisk. Noe av grunnen kan ligge i at det er såpass kostbart å starte produksjon i Norge at det ikke gir mening å gjøre noe halvveis. Jevnt over vil jeg si at jeg til nå ikke har smakt en dårlig Norsk Gin og det er jo tillitsvekkende. Norsk Gin er GODT!
Geranium, Oslo Gin, Nine Sisters, Bathtub og Kvist ligger alle på topp hos meg nå for tiden. I sommer vil jeg si Bathtub eller Lyng med en skive appelsin, Headless Horseman Orange Blossom Tonic, appelsinzest og sitronmelisse eller rosmarin er den ultimate miksen.